A játékkonzol, ami felforgathatja a világot

Kezdjünk el mantrázni egy vadonatúj konzol márkanevet: OUYA. Tudjátok, mint angolul a Booyah, csak B nélkül. Konzol mobiltelefon hardveren ingyenes játékokkal és komoly multimédiás képességekkel? Ez az OUYA!

A recept egyszerű, ráadásul már mások is megpróbálkoztak hasonlóval, de eddig valahogy a kínai sárkányoknak nem jött össze az, ami az OUYA konzolt fejlesztő brigádnak. De visszatérve a receptre: az egyik legfrissebb és legerősebb okostelefon hardvert, az NVIDIA Tegra 3-as platformját bezárják egy dobozba, akku, kijelző és GPS vevő nélkül egy HDMI csatlakozóval, feltuszkolnak rá egyet a legújabb Android operációs rendszerből, majd rákötik a lapostévére és indulhat a móka. Ezt (ha gyengébb hardvercsomaggal is) már eddig is szépen megcsinálták a szorgos kínai kezek, de egy valamit nem, a koncepciót. Márpedig ez az OUYA projekt legfontosabb része és emiatt lehet óriási siker.

Ugyanis ez a konzol kapott egy elsőre igen csinos, ráadásul használhatónak tűnő kontrollert, plusz azt az ígéretet, hogy bárki, a legkisebb egyfős játékfejlesztő manufaktúrától az óriás kiadókig fejleszthetnek gémeket (és gyakorlatilag bármilyen más szoftvert Android alapokon) a konzolra. Ez első körben a kis, független kiadóknak tetszett nagyon és egy-két napig nem is nagyon foglalkoztak a nagy multik az OUYA-val, egészen addig, amíg röpke három nap alatt járta be a geek sajtót a konzol híre, ami olyannyira sikeressé tette a jelenleg is (még pár napig) futó Kickstarter kampányt, hogy az induláshoz szükséges 900 ezer dollár helyett jelenleg 6,5 millió (!) környékén áll a számláló és még nincs vége, még bárki támogathatja a dolgot. A projekt olyan sikeres, hogy a komolyabb játékfejlesztők mellett a zseniális OnLive is szövetkezett a konzollal, ami azt jelenti, hogy igen kevés olyan játék lesz a világon, amit a furcsa kis dobozzal ne játszhatnánk. A napokban pedig épp a HD videoklipekre specializálódott VEVO YouTube csatorna szerződött le a konzol gyártójával, így semmi akadálya nem lesz egy komolyabb 2013 tavaszköszöntő videódiszkónak, amikor az első OUYA gépek új gazdáikhoz kerülnek.

Az alapötlet tehát jónak tűnik, ráadásul a konzol fejlesztői (bár pont az ellenkezőjét ígérik) még rá is érnének kicsit, hiszen alapból több százezer applikációval indulnak, mivel a teljes Android market és annak számtalan applikációja a majdani OUYA tulajok rendelkezésére áll és erre jön rá pluszban a saját online játékbolt. Ráadásul itt nagyon sokszor merül fel az ingyenesség, ami azt jelenti, hogy a játékok döntő többsége (még a komolyabb fejlesztést igénylőek is) szabadon letölthető, viszont a játékokon belül költhetünk pénzt speciális itemekre, karakterekre, vagy épp a játékmenet felgyorsítására, például a Facebook játékokhoz hasonlóan, ezzel pedig komoly bevételre tehetnek szert azok a független fejlesztők, akiket eddig a nagy kiadók rendre elhajtottak.

Mindezek felett az már csak a kandírozott cseresznye a vaníliás cukorral és svájci csokoládédarával megszórt házi tejszínhabon, hogy mivel a hardver igencsak korrekt a csinos géptestben, ezért a jelenlegi 99 dolláros árért egy Androidos multimédia lejátszót (FullHD-s MKV támogatással) és egy szörfözésre, Facebookozásra tökéletesen alkalmas netbookot is kapunk (egy sima USB-s billentyűzettel és egérrel) a játékkonzol mellé. Mi nagyon drukkolunk az OUYA-nak, hogy messze szárnyalja túl a hozzáfűzött reményeket, mivel nagyon nagy szükség van egy ilyen projektre, ami nem kiskanállal, hanem ipari kotrógéppel kavarja fel a játékipar állóvizét, mert már ránk fér egy kis pörgés ezen a területen.
Még több hír és infó az okostelefonok világából!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Óóóóó, azok a pletykák! Amikből egyre több és több születik minél közelebb vagyunk az új Apple telefon bemutatásának dátumához. Ám most igen meggyőző képsorozatra bukkantunk, amibe egyelőre nem nagyon tudunk belekötni.

Az új Apple telefon megjelenése a legnagyobb ünnep az almafanoknak és tech világnak, ráadásul idén úgy néz ki bőven kijut a jóból. Erősebb hardver, nagyobb kijelző és fém ház? Nézzük meg mi a realitás a pletykák mögött.

Név és dizájn

Ez talán a legkisebb jelentőségű szóbeszéd, de nagy valószínűséggel nem iPhone 5 lesz a várva várt készülék neve, hanem a legfrissebb iPad mintájára az új iPhone nevet kapja majd a keresztségben. A dizájn az előlapon alapjaiban nem fog változni, hiszen a bevált dolgokat nem piszkáljuk. A készülék anyaga és a burkolat kialakítása viszont a cég egy másik készüléke előtt tiszteleg, hiszen az alu unibody ház ismerős lehet már valahonnan.

Méret és kijelző

A méret szoros összefüggésben van a kijelzővel és a fotók tanúsága (már ha lehet hinni a századik fotósorozatnak és a fenti videónak) és a mi véleményünk szerint is kissé meg kell híznia az új Apple telefonnak. A nagy rivális a Samsung bőven öt col felett jár képernyőméretben, így az új iPhone szinte biztos, hogy 4 col körüli kijelzőt kap, hiszen azért az alma biztosan nem fogja annyira elvetni a sulykot, mint a koreai vállalat.

Hardver

A szív is fel kell zárkózzon a külsőhöz, így a legújabb iPhone szíve biztosan erősebb lesz a jelenleginél, amit a trendek és a nagyobb kijelző (talán nagyobb felbontás is) igazol. A pletykák szerint ez az új, Koreából érkező A6-os processzor egy négymagos erőmű lehet. A vékony készülékházak eddigi legnagyobb akadálya a kameraszenzorok mérete volt, ám egy új Sony fejlesztésnek köszönhetően (amely használatáról szintén jó néhány infó szivárgott ki) az új iPhone pengevékony maradhat úgy, hogy közben egy nagy tudású CMOS szenzorral rendelkezik a masina.

Premier

Néhány oldal elkezdett arról sustorogni, hogy az Apple annyira megijedt a Samsung Galaxy III sikerétől, hogy előrehozza az új iPhone bejelentését már erre a hónapra. Nos azért úgy látszik odaát nem annyira ijedősek és jelen állás szerint szeptember 12-én lesz a nagy durranás, amikor kiderül mennyi a valóság a fentiekben. Mi, ha csak virtuálisan is, de ott leszünk.

Még több hír és infó az okostelefonok világából!