A világ legjobb játékai

Több, mint 10 éves pályafutásom során volt szerencsém az itthon és külföldön kapható legjobb cuccokat nyúzni időről időre. Gyakorló kétgyermekes apukaként pedig azt is le tudtam „tesztelni" mire kattannak a gyerekeim a legjobban.

A kisgyerekekben megvan az a varázslatos tulajdonság, hogy nem szeretnek mindent készen kapni. Persze boldogan elnyomkodják a retina display-es iPad-et és imádnak például a színezős Android appokkal bíbelődni, vagy épp mesét nézni a weben, de ezek a játékok verhetetlenek, ha az igazi visítós, őrjöngő játékról van szó.

1. Bot

Igen. A dolog ennyire egyszerű. Legyen az egy száraz gally, vagy egy vaskosabb darab, egész biztosan megtalálják a legelképesztőbb felhasználási módot arra, hogy hosszú időre lefoglalják magukat. Lehet dobverő, egy labdával kombinálva rögtönzött baseball csapatot alakíthatunk magunknak, ráadásul maximálisan környezetbarát. A high tech apuka beszerezhet a gyerkőcöknek akár karbonból készült drága modelleket, ennek ellenére a sajátjaim is jobban szeretik, amit ők találnak a kertben, vagy séta közben. Gondolom mondanom sem kell, hogy a bot azért veszélyes üzem, így nem árt az óvatosság egy-egy komolyabb csata közben.

2. Doboz

Ismét egy kötelező darab minden gyerekes családba, hiszen a felhasználási területek végtelenek. A kisebb kartondobozokból remek sisakot készíthetünk, ami a kislányom kedvence, míg a másfél éves fiam észveszejtő dalolászásba kezd (természetesen azon az utánozhatatlan gyereknyelven, ami még Hulkot is bamba, vigyorgó plüssfigurává varázsolná) és próbálgatja, hogy a különböző méretű dobozok, hogyan változtatják meg a saját hangszínét. A méretes darabok pedig akár kiszínezve, felcicomázva tökéletes rejtekhelyül szolgálnak az otthoni bújócskához. Nincs az a készen vásárolt méregdrága, márkás sátor, ami felér egy saját készítésű dobozházzal.

3. Madzag

Csecsemőknek nem ajánlott, de felügyelet mellett egy, másfél éves kortól szintén a top ötbe való játék a madzag, bár folyamatos felügyeletet igényel, hiszen az első amire a kölkök használni fogják, hogy egymásra tekerik, de nem kicsit, hanem nagyon! A plüssállatok sétáltatásától a konzervdoboz telefonig rengeteg a lehetőség a madzagban, kötélben is, nem beszélve a hintáról, kötélhúzásról, de a yo-yo és a papírsárkány is furcsán nézne ki a hozzávaló zsineg nélkül.

4. Kartoncső

Egyszerre hangszer, kard és távcső, így joggal került be az ominózus kartoncső a felsorolásunkba. Kardként messze jobb megoldás a botnál, hiszen annál jóval puhább és ezzel együtt sérülékenyebb is, viszont egészen biztosan kevesebb kárt fog okozni a család élőlényeiben, mint a bot. A legelterjedtebb a WC papír után maradt rövid papírcsövek, amikből ha kettőt összeragasztunk azonnal remek távcsövet kapunk. Az igazán hosszú, trombitának és kardnak is kiváló kartoncsöveket papírboltokban keressük, mivel a csomagolópapírokat ilyenekre tekerik, de sajnos külön ritkán árulják, kis szerencsével azonban épp elfogy valamelyik nagyobb méretű tekercses csomagolópapír és akkor könnyen megszerezhetjük ezt a csemegét.

5. Sár

Best of the best! A mindent vivő, mint anno az autós kártyában a Ferrari Testarossa (bár itt homályosak az emlékeim). A homok és víz kombinációja maga a nirvána a gyerekek számára. Nincs az a rosszkedv, amit ne tudna elsöpörni egy másfél éves mini férfiember arcán egy kis dagonya. A sár kortalan, ezt a fesztiválokon bárki megtapasztalhatja és egyszerre több dologra is jó. Egyrészt legális szülőteszt, hogy meddig mehet el (A nadrág még lehet koszos? Igen? Akkor tuti nyakig fog mászni a homokozóban a kölök), másrészt egyszerre gyurma és fegyver, amit könnyű alakítani, de ha szükséges komoly csaták levezénylésére is alkalmas. A kislányom kedvenc szórakozása, hogy a kiürült gyurmástégelyekbe homokot tölt, majd azt fagylaltként felszolgálja nekünk és földöntúli mosollyal nyugtázza, ha ízlik. És persze hogy ízlik, hiszen nincs ennél jobb fagyi a világon!

Mint látszik jöhetnek a 8K felbontású tévécsatornák és az IPS paneles tabletek, beszerezhetjük a világ legfurcsább autós kiegészítőit, vagy legjobb távirányítású cuccait, ez az öt játék (főleg kombinálva őket) magasan verni fog mindent, amire azt hinnénk, hogy az az ultimate játék. Innentől már csak egy jó (nagyon, nagyon jó) mosóporra lesz szükségünk és a gyerekeink tuti imádni fognak minket, főleg, ha velük játszunk!

(forrás: Wired)

 

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Ezen a héten is volt mozgás rendesen a Player Szelektor rovatában, íme az öt legjobb.

1. Canon EOS M

Elérkezett a pillanat, hogy az Olympus és a Panasonic által kitaposott ösvényre a Sony és a Nikon után a Canon is belépjen. Az EOS M a cég első MILC (Mirrorless interchangeable-lens camera), így most már a Canon rajongóknak sem kell lemondaniuk egy pöttöm testbe zárt cserélhető objektíves kompakt kamera birtoklásától. Az EOS M belseje gyakorlatilag az EOS 650D DSLR-ével egyezik meg, de kihagyták (valószínűleg egyszerűen nem fért el) az elektronikus keresőt, így be kell érnünk a hátlapon terpeszkedő 3 colos kijelzővel.

2. Who Is Watching You

A Who Is Watching You egy minimalista álló-, vagy épp falilámpa, ami a nevéhez méltóan egy ipari kamerát imitál, persze annál pont egymilliószor néz ki jobban. A mattfekete fém állvány és a fém lámpatest elsőre úgy tűnik, mintha nem sok állítási lehetőséget biztosítana, de egyrészt a lámpatest megfordításával tudjuk álló, vagy fali helyzetben használni, de még ezen belül is egész szépen mozgatható a fényforrás, hogy tökéletesen bepozicionáljuk új figyelő barátunkat.

3. thodio A-BOX

Na a Dánok nem viccelnek, főleg, ha audio cuccokról van szó. A thodio kézzel készült A-BOX típusa csak elsőre tűnik viccesnek, mivel egy az 50-es évek óta a mai napig használt lőszeres dobozba rejtették el a hangzásáról elhíresült i-BOX-ukat, de nem viccből, hanem azért, mert ezt a dobozt pont arra találták ki, hogy a lehető legtöbb rezgést elnyelje, nehogy a lőszerek önálló életre keljenek. És hol hasznos m ég az ilyenfajta csillapítás? Igen, a hangsugárzóknál. 2 X 70 Watt elég, hogy a szomszédok átszaladjanak pofonverni, ráadásul a beépített akkuval bárhová magaddal viheted, már csak a telefonod kell és zene.

4. Cord-On-Board

Az okostelefonok hamar merülnek és ez alól az iPhone sem kivétel. A Cord-On-Board erre nyújt ötletes és egyszerű megoldást, ugyanis a CaseInity-s srácok egy speciális rövid töltő- és adatkábelt rejtettek a kicsit talán bumfordi iPhone 4 tokba. A bumfordiság azonban pont akkor fog jól jönni, amikor véletlenül leejted a telefonod, mivel a fennmaradó helyet puha és strapabíró műanyaggal töltötték ki, így az átlagos csinitokoknál klasszisokkal jobban véd a Cord-On-Board.

5. SOG Tactical Tomahawk

Nemrégiben összeszedtük Chuck Norris kedvenc, elpusztíthatatlan eszközeit, ahová egy taktikai kés is (nyilván, bár a Mester úgyis csak zöldségaprításra használná), de most itt a SOG taktikai Tomahawk-ja, amire egy esetleges zombitámadás esetén minden épeszű embernek szüksége lehet. A mattfekete, szigorú kinézet egy dolog, de most az Amazonon akciós a cucc, ráadásul ajándékcsomagolást is kérhetünk. Jipppíííí!

Még több ketyere a Player tech rovatában!