Amit ötmilliárd szóból tanultunk - TED videó

A Google könyveket digitalizál. Nem is keveset, hiszen fél milliárdon is túl vannak. Ezekből az „analóg” forrásokból elképesztő összefüggések derülnek ki.

Az előadásokról

A TED előadásokon korunk legnagyobb koponyái, tudósok, tanárok, művészek, őrültek mesélnek arról, ami épp foglalkoztatja őket. Teszik mindezt közérthetően és ami talán a legfontosabb szórakoztatóan, így azon vesszük észre magunkat, hogy negyed óráig képtelenek vagyunk megmozdulni, mert egy videót nézünk épp például a fekete lyukak keletkezéséről, vagy épp arról hogyan használja a NASA a papírhajtogatás fortélyait a legkomolyabb fejlesztéseinél. Minden vasárnap délután, ebéd után, ha már a tested úgysem mozdul, kicsit pörgesd fel az agyad. Hidd el, megéri!

A mai program

Játszottál már a Google Labs Ngram Viewerével? Ez egy olyan addiktív eszköz, melynek segítségével szavakra és ötletekre kereshetsz rá az elmúlt évszázad 5 millió könyvét tartalmazó adatbázisban. Erez Lieberman Aiden és Jean-Baptiste Michel bemutatja nekünk, hogyan működik, valamint mutat néhány érdekes példát arra, mit tanulhatunk 500 milliárd szóból.

Ha még mindig tornáztatnád az agyad, akkor kattints ide!

Változékony az időjárás és jó lenne tudni, hogy mikor mozdulhatsz ki a sátorból egy fesztiválon? Mikor kell az esőkabát és mikor az úszógatya? Légy okos és tervezz előre a mobiloddal. Habár a létrán felmászó békát semmi sem nyomja le és minden esti időjárásjelentésből az a tanulság, hogy vagy esik vagy nem, azért vannak okos appok is, amik megmondják neked, hogy esernyővel vagy szalmakalappal indulj útnak.

Weather

Az iPhone beépített időjárás alkalmazása egyszerű, nagyszerű és ingyen van. A Yahoo Weather oldalra épülő applikáció ikonokon mutatja az aktuális égi helyzetet és a hőmérsékletet. Illetve kapunk 6 napos előrejelzést is. A lehetséges időjárási történésekre százalékos becslést is ad a program, ami tapasztalataim szerint ugyanolyan százalékkal jön be. Beállíthatunk több várost is, aszerint hogy hol szeretnénk épp megtudni az időjárást, de a program be is tud mérni minket, így mindig az aktuális koordinátáinkank megfelelő helyzetet mutatja.

Weather Live

A Weather Livenak van ingyenes és fizetős (1.59 €) változata is. Az app felületét egészen gondosan kidolgozták, szépek a felületek és a mozgó részek is. A háttérben mindig az aktuális napszaknak megfelelően vagy kék vagy csillagos ég úszik. Az ingyenes appban kicsit idegesítő alul a banner és hogy folyamatosan szól az app, hogy vedd meg a teljes verziót, de kibírható. Ezért cserébe nagyon sok beálíltási lehetőséget kapunk, kezdve a 0 fok értesítéstől - értesít az app, ha a hőmérséklet átlépi a nulla fokot - az ikon sarkában megbújó hőmérséklet kijelzésig. A fizetős verzióban több háttér animációt és több térképet kapunk. Az appnak van iPhone és iPad verziója is.

Időkép

A magyar fejlesztésű és a közösségi időjárás hírmegosztásra és jelzésre épülő site mobil applikációja nem rég jött ki. Én jobban bízom ebben mint bármelyik fentebbiben, mert mégiscsak magyar. Az ikonos, három hetes előrejelzés mellett szövegeset is kapunk, illetve minden olyan térképet megnézhetünk, ami az oldalon is elérhető: időkép, hőtérkép, felhőkép, radar, széltérkép. Képet is beküldhetünk ha jelenteni akarjuk, hogy nálunk épp milyen az idő. Az appnak iPhone és Android verziója is van. Szuper!

Még több app a Playeren!

Ki gondolta volna, hogy egy poénból olyan cikk születik, ahol a legenyhébb „versenyző” lesz az, ami képes SD kártyáról MP3-akat lejátszani.

Először viccnek gondoltam, hogy nézzünk körül Élettér rovatunkban a csúcstechnológiájú WC-k világában, de aztán magam is meglepődtem azon, amit találtam. Nyilván Japán az őshazája a toalett technek, de a világ szépen felzárkózott, hogy egy pillanatig se unatkozzunk abban a helyiségben, ahová még a király is egyedül jár.

1. Az MP3-as

A Roca cég Lumen Avant WC-je egyáltalán nem visszahúzódó típus, kivéve ha Darth Vader fürdőszobájában vagyunk, hiszen ott tökéletesen beleolvad a környezetbe. A fűthető ülőke alapfelszereltség, csakúgy, mint a mosás és szárítási funkció, de e legszebb az egészben, hogy a különálló LCD kijelzős vezérlő és egy SD kártya segítségével akár egy őserdő atmoszféráját is utánozhatjuk, hogy Roca a wellness WC-je tökéletes nyugalommal tehesse a dolgát.

2. Kettő az egyben

Piszoár és bidé egyben, ez a Ultimate Clean Toilet. Az obeliszk-szerű furcsa valami alapvetően piszoárként funkcionál, ám ha arra kerül a sor, akkor 180 fokos fordulatot vesz és lenyílik a rendes WC rész, mely ráadásul kellemes meleg levegővel kényezteti hátunkat. Ha pedig végeztünk, akkor erős UV sugárzással fertőtleníti a csészét, így a higiéniára sem lehet panasz.

3. Újrahasznosít

Nem kell megijedni, nem azt hasznosítja újra a Home Core mosdó, WC és fésülködő egysége. A mosdóból lefolyó vizet képes tárolni, hogy a már amúgy is használt vízzel öblítsük le a WC-ben a leöblítendőt. Természetesen mi dönthetjük el, hogy a mosogatóvíz van-e annyira tiszta még, hogy a WC öblítéshez újrahasznosítsuk, vagy menjen inkább egyenes a lefolyóba.

4. Játékterem

Na jó, ez már súrolja az elmebetegség határát, ráadásul egy publikus helyszínről van szó. Ez egy WC, ami előtt a padlóba kijelzőket építettek egy pár PlayStationnel egyetemben, csak hogy jól teljen a felesleges idő. Kicsit csaltunk, hiszen ez a Sony PS3 kiállítási helyszíne a Leipzig Games Convention kiállításon. Mindenesetre az ötlet, hogyismondjam, elgondolkodtató...

5. Ez már azért túlzás

Nem teljesen lehetetlen, hogy a Roto Rooter Pimped Out John nevű íróasztallal egybeépített WC-je csak reklámfogás. Annak viszont zseniális. Monitor és játékkonzol állvány, sörcsap (bár ez kissé bizarr), laptoptartó, telefon dokkoló és természetesen egy működő, már-már unalmasan klasszikus WC. Személy szerint a sörcsapot azért kihagynám és esetleg lehetne eggyel (na jó kettővel) nagyobb TV a mezei monitor helyett.

Ha ez tetszett nézz körül a rovatban!