Ha wifi van, minden van – tippek a jobb hálózathoz

A wifi hálózat maga a csoda! Gyakorlatilag 20-50 perc alatt (gyártótól és terméktől függően), kis technikai affinitással bárkinek lehet olyan hálózata, amihez pár éve még sok-sok zöldhasú és fúró-faragó szakember kellett.

Természetesen otthoni hálózatról beszélünk és azért ott sem árt (sőt!!!) kikérni egy a wifi biztonsági beállításaiban járatosabb ismerőst, kollégát, de tény, hogy kb. ezerszer egyszerűbb ma hálózatot építeni, mint mondjuk nyolc éve (pláne, hogy a legtöbbször pont az építést lehet kihagyni). Mindemellett apró trükkökkel lehet segíteni azon, hogy a vezetéktelen kapcsolat még jobban, stabilabban működjön. És most jöhetne az a tanács, amitől speciel én is sikítófrászt kapok: Vedd meg a legújabb cuccokat és nem lesz gond! Na ja! Csak egyrészt ez nem művészet, másrészt pedig néha igencsak apró dolgokon múlik, hogy mitől lesz jobb egy wifi hálózat, akkor meg inkább egy izmosabb hétvégére költsük azt a pénzt, amit a legújabb kütyükbe fektettünk volna.

1. A jó hely


Nem mindenki szereti a sok villogó LED, meredező fekete antenna és rengeteg kábel kombinációt bámulni, ennek ellenére nem a legcélszerűbb elrejteni a wifi routert a szekrény legaljára. A routerek ugyanis általában magasban és a hálózatot biztosítandó helyiség kellős közepén érzik a legjobban magukat. Így volt rá példa, hogy a padlásra került a cucc, mert onnan volt a legerősebb a jel, de egy kis bóklászással és a wifi jel erősségét mutató csíkocskák bámulásával radikális hálózatminőségbeli javulást okozhatunk magunknak.

2. Ne szomszédolj

A wifi routerek képesek különböző csatornákon üzemelni, kb. mint a CB rádiók, ami azért fontos, mivel ha sok szomszédodnak van wifi routere, akkor elég nagy a valószínűsége, hogy ezen routerek 99.9%-a ugyanazon a csatornán próbálja meg átpasszírozni az adatokat, ami iszonyú vezetéknélküli digitális dugót okoz a szeléssavú internet határtalan sztrádáján (elnézést a képzavarért), amit mi viszont nem akarunk. Ha van egy icipici bátorságod, akkor kb. 5 perc alatt átállíthatod a saját wifi routered csatornáját, amivel ismét stabilabb és főleg gyorsabb lesz a hálózatod.

3. Ne zavarogj


A router jeleit összezavarhatják, ezáltal gyengíthetik azt a különböző irodai eszközök és mivel otthon is előfordulhat még vezeték nélküli telefon (igen, még azt hiszem létezik ilyen), de mondjuk a mikró közelsége sem tesz jót egy router működésének. Ezeket az eszközöket mindenképp tegyük egymástól távol, az sem baj, ha fal választja el őket.

4. Önálló élet


Természetesen a routereknek is van lelke, amibe ha beletiprunk, akkor csúnyán megbosszulják gonoszságunkat. Így szitkozódás helyett használjunk becéző szavakat és olykor-olykor indítsuk újra, mint minden rendes számítástechnikai eszközt (igen még az almás gépeket is, csak azokat ritkábban kell). Egyes ilyen wifi eszközök képesek az időzített újraindulásra, így célszerű a rebootot valamikor a hajnali órákra beállítani, amikor elméletileg nincsenek használatban. És természetesen havonta egyszer érdemes lecsekkolni akár a router segítségével, hogy frissült-e a belső szoftvere (firmware), mivel egy-egy komolyabb firmware frissítésnél úgy érezhetjük, mintha új gépet kaptunk volna.

5. Csináldmagad projektek

És végül, de nem utolsó sorban ott vannak a csodálatos DIY megoldások, hogy a routerünk, vagy épp a wifi adapterünk erejét megnöveljük kézi erővel és józan paraszti ésszel, nameg a Google áldásos segítségével. Legyen az egy a router antennája köré hajtogatott sörösdoboz, vagy egy fémszűrő, netán az igazi oldschool összecsukható acél gyümölcsöstál az USB adapter körül, mindenre van szép és még annál is sokkalta szebb megoldás, csak egy kicsit kutakodni kell a neten.

Van még pár ötletünk, hogy a digitális életed könnyebb legyen!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon