Hasznos kis kiegészítők főleg Chrome-hoz

Titokfejtő Gmailhez? Szép kirakat egy új fülhöz? Vagy épp bizgerálnád a robotot? Akkor mindenképp kukkants be.

1. Mert szép

Minimális funkció (ám az elég hasznos), maximális letisztultság, ez a Currently. Nem csinál mást, minthogy amikor új böngészőfület nyitsz, akkor az üres lap helyett egy egyszerű (kicsit a Windows 8 stílusára hajazó) minimalista felület köszönt majd, ahol az időt és az aktuális hőmérsékletet, illetve némi előrejelzést láthatsz, amíg az aktuális webcímet be nem írod a címsávba. Szép, egyszerű, hasznos.

2. Gmail súgó

A Google levelesládája rengeteg remek szolgáltatással bír, melyek legtöbbjéhez tartozik egy nem túl bonyolult billentyűkombináció is, ami igencsak meg tudja gyorsítani a munkát. De ki tudja fejben tartani a rengeteg billentyűkombót? És ha tudja is, ki az aki akarja? Mármint tartani. Fejben. Mindegy. Szóval a Shortcuts for Gmail pont ezt teszi, mármint hogy észben, pontosabban a kis bináris memóriájában tárolja a dolgokat és szépen egy kis felugró ablakban tájékoztat, arról, hogy milyen kombinációval hozhatod elő az adott funkciót a klaviatúrán. Két dolog azonban mindenképp kel előzetesként ahhoz, hogy működjön. Egyrészt angol nyelvűre kell állítanod a Gmail fiókod, másrészt engedélyezned kell a billentyűkombinációk használatát, innentől a kis app már teszi is a dolgát.

3. Android turkáló

A Motorolánál nagyon szerettük a Moto Phone Portal alkalmazást, aminek segítségével, ha telefonod és a pécéd egy wifi hálózaton tartózkodik, akkor bármilyen böngészőből, egyszerűen beléphetsz a telefon agyába és a számítógép klaviatúrája és egere (esetleg toucpadje) segítségével fájlokat másolhatsz, fotókat rendezhetsz, ami sokkal könnyebb így, mint a teló kijelzőjét tapicskolva. Zseniális ötlet és most már bármilyen (nem csak Motorola) telefonnal megoldható ez, hála az ingyenes AirDroid alkalmazásnak. Leszeded a telóra, feltelepíted és indulás után megkapod azt a böngésző címet, aminek begépelésével megnyílik az Android nirvána a PC-den, notidon.

Van ott még App, ahonnan ez jött!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

A legjobbkor találtuk ezt az appot nektek, hiszen épp javában zajlik az Olimpia és ha már fizikailag nem is tudunk kilátogatni a helyszínre, akkor legalább a világ legszebb iPad applikációján gyönyörködjünk a városban és a versenyhelyszínekben.

Láttuk a videón, hogy a Recce (micsoda hülye név?) jól néz ki, de miután letöltöttük úgy bámultunk, mint Pamela a Dallasban, miután rájött, hogy Bobby mégsem halódott meg, hiszen csak egy pöti álom volt az egész. Na de vissza a Recce apphoz. Mi történik, ha zseniális, humorral is rendelkező programozók és grafikusok összekeverik a Sim City játékot némi Google térképpel? Valami bizarrul vicces és hasznos, így a szívünkre tett kézzel és teljes nyugalommal merjük kijelenteni, hogy a Recce messze-messze (hoppá, hoppá, kis rímecske?) a legjobb London térkép, amit valaha iPad-on láttunk.

Természetesen nem hibátlan, így vannak épületek, amik már nem is léteznek és vannak amik hiányoznak, de például az Olimpiai Park abszolúte rendben van. A humor pedig csak hosszú órák után esik le, mint például a Tower of London melletti ikonikus kék színű Dr. Who telefonfülke. Természetesen a Recce hasznos is, így például megmutatja az érdekességeket, bankokat, éttermeket, pubokat és mivel az app netkapcsolat segítségével képes a valós idejű londoni tömegközlekedési infókat leszippantani, így egy borgőzös, akarom mondani inkább sörgőzös este végeztével semmi akadálya, hogy hazavitessük magunkat a nagy piros emeletesekkel. Ja! A Recce működik iPhone-on is, ráadásul ingyenes!

Csíped az applikációkat? Akkor az AL.App sorozatunkat bírni fogod!