High tech olimpia - amit nem látunk a TV-ben

Ahogy a technológiai fejlődés nem áll meg úgy változik az olimpia is az ókori idők óta. Ráadásul a 2012-es londoni olimpia sok mindenben leg, hiszen zöld, hatékony, biztonságos és látványos.

Azért megdöbbentő az a tény, hogy ez az első olimpia, amit az emberiség kétharmada követhet figyelemmel, hiszen a 2012-es nyári játékokat több, mint 4 milliárd ember nézheti a bolygón a különböző platformok segítségével. A már-már félelmetesen körültekintő 23 és fél évnek megfelelő tesztidőszak után az olimpiai technológiai központban 450-en dolgoznak a nap minden percében, a kommentátorok, újságírók pedig 30 százalékkal gyorsabban kapják meg az adatokat érintőképernyős táblagépeikre, mint négy évvel ezelőtt Pekingben. Nézzük meg mi kellett még ahhoz, hogy idén Londonban lehessen a legnagyobb világjáték.

Nézd bárhonnan

Elmúltak már azok az idők, amikor úgy kellett vadászni, hogy az általunk várt sporteseményt mikor közvetíti a televízió. Ez még külföldön (ahol akár több sportcsatornán futottak az események) is nehéz volt, mára gyakorlatilag akinek van netkapcsolata az majdhogynem kedve szerint nézheti a versenyeket. Ha pedig esetleg nem akad élő stream sehol (amerikai IP címmel például érdemes az NBC olimpiai csatornájára tapadni) az eredmények akkor is szinte valós időben követhetőek például úgy, ha egyszerűen a Google kereső olimpiai logójára kattintotok.

Újrahasznosítás és energia

A sportolók és rajongók ezreinek érkezésére fel kellett készíteni a várost, így rengeteg új létesítményre volt szükség, amik a játékok végeztével üresen állnak majd. Illetve nem mind, hiszen például a pöttöm 12 ezer férőhelyes kosárlabda stadiont az utolsó medál átadása után darabokra szedik, hogy aztán később a darabjait később több építkezésnél is felhasználják. Az áramot pedig egy speciális erőmű szolgáltatja a megnövekedett igényeket kielégítve, de ez az intézmény 33%-al kevesebb szén-dioxid terhelést jelent a bolygónak, mintha a normál áramhálózatról látnák el energiával az olimpiát.

Az ausztrál csodapalota

A világ másik végéről érkező ausztrál csapat főhadiszállása gyakorlatilag egy közösségi helyiségekkel felturbózott óriási laboratórium, ami természetesen 0-24-ben üzemel. A sportolók eredményeit szenzorokkal, videókkal elemzik, hogy hol és hogyan lehetne javítani a teljesítményükön. Míg a bolygó egyik felén, Angliában szundikálnak éjjel a sportolók, addig Ausztráliában tovább elemzik jó alaposan az adatokat, hogy reggelre friss eredményekkel és kimutatásokkal várják az ébredő olimpikonokat.

Csúcstechnológiás kukák

Természetesen a szervetlen végtermékek nyughelyei sem maradhattak ki a technológiai fejlesztésekből, hiszen kukákra mindig szükség van, ráadásul nem baj, ha nincsenek eldugva. Így az olimpia előtt beüzemelt LCD kijelzővel felszerelt új kukák tájékoztatják a nagyérdeműt a forgalmi helyzetről, a közösségi járatok menetidejéről, vonaláról, időjárás előrejelzést is kapunk a csúcskukátkól az ingyen wifi-kapcsolat mellé.

Az idei londoni olimpia tehát nem csak csillogó érmeket, de technológiai újdonságokat is jócskán felvonultat, természetesen úgy, hogy lehetőleg észre se vegyük őket, hiszen most az emberi izmoké és a versenyé a főszerep.

Még több helyszín, még több technológia!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Imádsz Szigetelni? Mindig problémát jelent számodra, hogy az összes ülőhely tele van a megfáradt fesztiválozókkal? A Flashbaggel megoldható a probléma, most pedig nyerhetsz is egyet a Playertől!

Újra itt a Sziget fesztivál, amiből egyen-kettőn már biztosan te magad is részt vettél. Ha így történt, akkor tudod, hogy az este folyamán eljön az a pillanat, amikor a fél életedet, a vesédet, apád aranyba öntött Rolls Royce-át is odaadnád azért, hogy leülhess valami kényelmes alkalmatosságra. Bár a Sziget igen nagy területű, mégis harcolni kell egy rendes ülőhelyért, és ha minden foglalt, akkor csak a földön marad számodra hely.

A Flashbag babzsák fotelekkel bárhol kényelmes ülőhelyet varázsolhatsz magadnak a fesztiválon. Ha nem lenne meg, miről is beszélünk, akkor jöjjön egy gyorstalpaló: A Flashbag olyan babzsák élményfotel, ami leginkább egy nagypárnára hasonlít, és legalább hat pozícióban használható, akár ülhetsz és feküdhetsz is rajta. Így ha sátorozol, és kétszemélyesnél nagyobb a lakhelyed, akkor a sátor falain belül és kívül is remekül hasznát tudod venni. A zsákban található golyócskák alátámasztják a teljes testfelületedet, így biztosítanak kényelmet, bárhová is teszed le a foteledet.

A Playerrel most nyerhetsz egy Flashbaget, ha helyesen válaszolsz a következő kérdésre.

Mi található a Flashbag babzsákfotel belsejében?

A. polisztirol golyók

B. tönkölybúza golyók

C. babszemek

A helyes megfejtés betűjelét küldd el a jatek@player.hu email címre augusztus 6-án éjfélig. Eredményhirdetés augusztus 7-én! Sok szerencsét mindenkinek!