Hight tech bidé – avagy PlayStation a WC-ben

Ki gondolta volna, hogy egy poénból olyan cikk születik, ahol a legenyhébb „versenyző” lesz az, ami képes SD kártyáról MP3-akat lejátszani.

Először viccnek gondoltam, hogy nézzünk körül Élettér rovatunkban a csúcstechnológiájú WC-k világában, de aztán magam is meglepődtem azon, amit találtam. Nyilván Japán az őshazája a toalett technek, de a világ szépen felzárkózott, hogy egy pillanatig se unatkozzunk abban a helyiségben, ahová még a király is egyedül jár.

1. Az MP3-as

A Roca cég Lumen Avant WC-je egyáltalán nem visszahúzódó típus, kivéve ha Darth Vader fürdőszobájában vagyunk, hiszen ott tökéletesen beleolvad a környezetbe. A fűthető ülőke alapfelszereltség, csakúgy, mint a mosás és szárítási funkció, de e legszebb az egészben, hogy a különálló LCD kijelzős vezérlő és egy SD kártya segítségével akár egy őserdő atmoszféráját is utánozhatjuk, hogy Roca a wellness WC-je tökéletes nyugalommal tehesse a dolgát.

2. Kettő az egyben

Piszoár és bidé egyben, ez a Ultimate Clean Toilet. Az obeliszk-szerű furcsa valami alapvetően piszoárként funkcionál, ám ha arra kerül a sor, akkor 180 fokos fordulatot vesz és lenyílik a rendes WC rész, mely ráadásul kellemes meleg levegővel kényezteti hátunkat. Ha pedig végeztünk, akkor erős UV sugárzással fertőtleníti a csészét, így a higiéniára sem lehet panasz.

3. Újrahasznosít

Nem kell megijedni, nem azt hasznosítja újra a Home Core mosdó, WC és fésülködő egysége. A mosdóból lefolyó vizet képes tárolni, hogy a már amúgy is használt vízzel öblítsük le a WC-ben a leöblítendőt. Természetesen mi dönthetjük el, hogy a mosogatóvíz van-e annyira tiszta még, hogy a WC öblítéshez újrahasznosítsuk, vagy menjen inkább egyenes a lefolyóba.

4. Játékterem

Na jó, ez már súrolja az elmebetegség határát, ráadásul egy publikus helyszínről van szó. Ez egy WC, ami előtt a padlóba kijelzőket építettek egy pár PlayStationnel egyetemben, csak hogy jól teljen a felesleges idő. Kicsit csaltunk, hiszen ez a Sony PS3 kiállítási helyszíne a Leipzig Games Convention kiállításon. Mindenesetre az ötlet, hogyismondjam, elgondolkodtató...

5. Ez már azért túlzás

Nem teljesen lehetetlen, hogy a Roto Rooter Pimped Out John nevű íróasztallal egybeépített WC-je csak reklámfogás. Annak viszont zseniális. Monitor és játékkonzol állvány, sörcsap (bár ez kissé bizarr), laptoptartó, telefon dokkoló és természetesen egy működő, már-már unalmasan klasszikus WC. Személy szerint a sörcsapot azért kihagynám és esetleg lehetne eggyel (na jó kettővel) nagyobb TV a mezei monitor helyett.

Ha ez tetszett nézz körül a rovatban!

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna afelől, hogy a Nokia elmebeteg telefonja a PureView 808 a legkomolyabb fotós, videós mobil, annak itt a bizonyíték.

Anno, amikor Barcelonába látogattunk az idei MWC világkiállításra, mély megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a Nokia egy Symbian (???) alapú 41 megapixeles (!!!) képérzékelővel ellátott mobilt mutat be. A megdöbbenés állkeresgetésbe fordult, amikor az első kinyomtatott, már-már óriásplakát méretű képeket megláttam, amit állítólag a PureView 808 kamerájával lőttek. Aztán kézbe fogva kiderült, hogy bizony ez nem kamu és a Nokia valami olyat alkotott, amitől még a komolyabb fotógépgyártók felső kategóriás kompakt fényképezőgépei is zokogva vonulnak a sarokba, ha a képminőségről van szó. Természetesen egy fényképezőgép esetében nem a megapixel a legfontosabb adat és a funkciók és egyéb hardver, sőt szoftverkomponensek is fontosabbak, de azt nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a PureView 808 nem egy kamerás mobil, hanem egy mobilos kamera és azok közül jelenleg messze a legjobb.

A készülék alapja sajnos az a Symbian, ami gyakorlatilag már nem létezik, de erre azért volt szükség, mert a Nokia a saját oprendszerét úgy csavarta, facsarta, alakította, hogy elbírjon ezzel a bődületes adatmennyiséggel és szenzorral. Látszott is februárban, hogy korántsem kiforrott még a telefon, sokszor dadogott, döcögött, de amit kép-, és videófelvételben produkált az egész egyszerűen lenyűgöző. A fenti videó igen érdekes abból a szempontból, hogy sűrűn változnak a fényviszonyok (és amúgy sincs nappali világosság egy koncerten), a színek, ami komolyan kiakaszt még egy jobb videokamerát is, ennek ellenére az egészet egy PureView 808-al rögzítették, így mindenki meggyőződhet az elmebeteg masina képességeiről. Ha nem Symbian lenne az alapja a készüléknek, azonnal rohannék a boltba egyért, de mivel most már hivatalos az infó még várok, ugyanis a legújabb Windows Phone 8 alapú Nokiák között (ha addig még életben marad a gyártó) lesz olyan, ami a PureView technológiát használja, bár kissé butított verzióban, hiszen a Windows 8 sincs még felkészítve egy 41 megapixeles érzékelőre. Bár sanszos, hogy a PureView-es WP8 Nokiák megjelenése átcsúszik jövő év elejére, addig legalább felkészülhetünk pénztárcailag a dologra.

Még több okostelefon a Playeren!

Megijedni nem kell. Nem lesznek bonyolult szakszavak és kifejezések, pár alapvető és egyszerű tippet adunk a kezdő hobbifotósoknak, hogy szebb képek készüljenek a verőfényes napsütésben, vagy az éjszakai mulatozás alkalmával.

A fotózás nem ördöngösség és kis figyelemmel könnyen komoly hobbivá válhat. A legfontosabb, hogy ne menjen el a kedvünk rögtön az első pár kattintás utáni eredménytől, de ha ezt a pár szabályt betartod jó eséllyel hobbifotós válik belőled.

1. Figyeld a fényt!

A legjobb, ha kerülöd a hátulról érkező erős megvilágítást, kivéve, ha pont az a cél, hogy a szereplők ne legyenek felismerhetőek, csak a kontúrjaik maradjanak meg. Ha nincs más lehetőség és mindenképp hátulról érkezik a fény, akkor használj vakut (kompakt kamerák esetében max. 1-2 méterről), így valamennyire látszani fognak az arcok is a képen. A legjobb ha a megvilágítás oldalról, kicsit elölről, éles szögben éri a témát, ettől nem fognak kiégni az arcok és a bőr, ráadásul kicsit játékosabb, sejtelmesebb lesz tőle a kép is. Ha természetben, vagy kültéren fotózol legjobb, ha reggel vagy késődélután teszed ezt, mivel ilyenkor a fények lágyabbak, amivel kifejezetten szép, artisztikus fotókat készíthetünk.

2. Ne középre!

Az egyik legalapvetőbb hiba, hogy a lényeg a fotó közepén látható. Ez az amiből 90%-os biztonsággal megállapítható, hogy profi, vagy amatőr készítette-e a képet. Ha nem is kell tudományos számológéppel kalkulálni az aranymetszés szabályát, a kétharmad, egyharmad megoldás is remekül működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fotózandó témát nem középre, hanem a kép egyik széle felé (a képet fejben három részre osztva) az egyik szélső harmadba toljuk, így sokkal izgalmasabb képet kapunk a végén. Ha esetleg a nagy sietségben nem sikerül a kamerát szépen pozicionálni, akkor se ess kétségbe, utólagos képkivágással még simán megtalálod a helyes képarányokat.

3. Stabil kéz

Elsőre talán banális tanácsnak tűnik, de a bemozdult képek legjobb ellenszere, ha a kamera stabil, mint a cövek. Nyilván senki nem fog profi, háromlábú (ún. Tripod) állvánnyal szaladgálni nyaralás közben (bár láttunk már ilyet), de egy fal, pózna, asztal, vagy szék csodákat tehet, ha azon támasztod meg azt a kezed, amiben a gép van, sőt igazából mindkét kéz és azok kitámasztása ajánlott. Ha a téma messze van és használnod kell a kamera zoom funkcióját (kizárólag optikai zoomot, hiszen a digitális rontja a kép minőségét) akkor különösen fontos a stabil kéz, ugyanis minél nagyobb a zoom (minél messzebb van a céltárgy, vagy személy), annál biztosabb hogy bemozdul a kamera, ha csak simán kézben tartod.

4. Barátkozz a fotógéppel

Ma már a legolcsóbb (de márkás) kompakt fényképezőgépek is több és jobb szolgáltatásokat nyújtanak, mint akár csak 1-2 éve. A komolyabb kompaktok pedig még kis manuális játékot is engednek, ahol olyan alapvető beállításokat módosíthatunk, mint például a fehéregyensúly (segít, hogy a színek valódiak legyenek a képen), a rekeszidő (a beérkező fény mennyiségét szabályozza) és akár a fókusz (mi legyen éles a képen és mi nem). Ne szégyelld, vedd elő a gép kézikönyvét, vagy típus alapján keresd meg online és kezdj el ismerkedni a gép tulajdonságaival eszköztárával és élesben is próbáld ki a funkciókat. Figyeld meg, hogy néhány próbálkozás után a fenti szabályokra is figyelve sokkal többször fogod hallani a De jól nézek ki ezen a fotón! Nagyon szép lett a kép! felkiáltásokat.

Még több tipp, hogy könnyebb legyen az életed!