Honnan jön az X az egyenletekbe? – TED videó

Egy rövid, de tanulságos és szórakoztató előadásban kiderül, hogy miért égetik be már az általános iskolában az agyunkba az X változót.

Az előadásokról

A TED előadásokon korunk legnagyobb koponyái, tudósok, tanárok, művészek, őrültek mesélnek arról, ami épp foglalkoztatja őket. Teszik mindezt közérthetően és ami talán a legfontosabb szórakoztatóan, így azon vesszük észre magunkat, hogy negyed óráig képtelenek vagyunk megmozdulni, mert egy videót nézünk épp például a fekete lyukak keletkezéséről, vagy épp arról hogyan használja a NASA a papírhajtogatás fortélyait a legkomolyabb fejlesztéseinél. Minden vasárnap, punnyadás közben, ha már a tested úgysem mozdul, kicsit pörgesd fel az agyad. Hidd el, megéri!

A mai program

Terry Moore a Radius Foundation alapítójaként olyan dolgokat kutat csapatával, mint Shakespeare spiritualitása, vagy épp az ókori kozmológia, így nem is találhatott volna a TED csapat nála autentikusabb személyt, hogy lehulljon a fátyol a titokzatos X-ről!

Ha még mindig tornáztatnád az agyad, akkor kattints ide!

Természetesen, mint a többi felhőalapú tárhelyszolgáltatás, tökéletes adatok tárolására. A Dropbox azonban még tud izgalmas trükköket.

A Dropbox és általában az online tárhelyeknek megvannak az alapvető és nagyon hasznos funkciói, mint például az, hogy mi magunk adhatjuk meg, mely mappát, fájlt, adatot, kikkel és milyen biztonsági lépcsők beiktatásával (pl. jelszó kérése) osztunk meg, illetve csinálhatunk például a blogunkra egy teljesen publikussá tett tárhelyet, ahonnan dokumentumokat, fotókat (nyilván jogtisztákat) tehetünk közzé az olvasók számára, letölthető verzióban. Jöjjenek azonban az igazi trükkök.

Megfigyelő állomás

Dropboxunkat rengeteg szoftver képes kihasználni, kommunikálni a tárhelyen lévő fiókunkkal így például könnyedén megtudhatjuk, hogy távollétünkben használja-e valaki gépünket, akár csak szórakozásból, vagy lustaságból, de olyanról is hallottunk azért, hogy nem jófejségből matattak valakinek a melóhelyi gépén. De akkor is jól jön, ha esetleg olyan melót futtatsz a gépeden akár napokig, amire jó néha rákukkantani. A dolog alapvetően nem bonyolult, de igényel némi szoftveres ismeretet. Szükséged lesz egy képernyőmentő alkalmazásra, mint például az ingyenes Screen Grab Pro (ha jobb minőség kell akkor pl. itt a Snagit) és mint ahogy az összes online tárhely esetében, netre. A képernyőmentő alkalmazást beállítod, hogy milyen időközönként mentsen (természetesen hangeffekt nélkül) képet a desktopodról, a fájlok automatikus mentési helyének pedig add meg a PC-n lévő Dropbox foldered, ami ahogy fotó került bele, máris automatikusan szinkronizálja az online fiókoddal, így bárhol ránézhetsz (akár mobilról is) a mappában lévő fotókra, hogy mi történik a gépeden.

Segít ha elvész

Sajnos nem elképzelhetetlen, hogy a notebookunkat egy kedves delikvens lenyúlja a tömött buszon, vagy egy kávézó teraszán, még akkor is, ha vigyázunk rá, mint a szemünk fényére. Ha nem szeretnél a géped nyomkövetésére külön, profi szoftvert használni (bár ajánlott!), akkor kis szerencsével a Dropbox is megmondja merre jár a lopott masina. Amennyiben a PC-re letöltött Dropbox applikációt úgy állítottad be, hogy automatikusan induljon el az oprendszerrel együtt, akkor amint a tolvaj elindítja a géped, az szépen becsekkol a Dropbox webhelyre is (már ha van net), hiszen azonnal megnézi, hogy történt-e bármiféle változás a mappákban. És a webes felület ráadásul rögzíti az IP címeket, ahonnan szinkronizálták a fiókodat, vagyis ahonnan jó eséllyel a tolvaj is szinkronizált. Innentől azért jobb, ha a hatóságokhoz fordulsz, mivel csak ők kérhetik ki a szolgáltatótol az adott IP címhez tartozó adatokat.

Torrent távirányító

Mi lenne, ha a világ bármely pontjáról bedobálnád egy kalapba a torrent fájlokat és onnantól nem kellene foglalkoznod a letöltésekkel. Természetesen a Dropbox erre is alkalmas, hiszen elég, ha bepakolod a torrenteket egy mappába és a kliens szoftvernek pedig megadod (a legtöbb népszerű torrent kliens képes erre), hogy csekkolja ezt a mappát és kezdje el a lelöltést automatikusan.

Távoli nyomtató

Egy kis hekkeléssel az otthoni (vagy munkahelyi) gépedre kötött nyomtatót a Dropbox-al is vezérelheted így gyakorlatilag bárhonnan, bármilyen dokumentumot, képet kiprintelhetsz, ami aztán szépen ott vár majd a nyomtatóban. Mindehhez egy olyan PC-re lesz szükséged, amire fel van telepítve a Dropbox és egy nyomtató, illetve erre az apró kódra, ami létrehoz egy speciális mappát, amiből a nyomtató automatikusan kiszippantja a dokumentumokat és szépen elvégzi a feladatát.

Felhő jukebox

Ha elégedetlen vagy a jelenlegi online zeneszolgáltatókkal, akkor faragj magadnak egy saját felhőplayert, amihez nem kell más, csak egy nagyobb (a zenék mérete miatt) tárhely és egy olyan lejátszóalkalmazás, ami képes a Dropbox folderbe pakolt zenék megszólaltatására, így a világ bármely pontjáról levezényelhetsz egy komolyabb házibulit. Akár webes playert használsz, akár okostelefonra írt applikációt, a zenéid mindig mindenhol veled lesznek, csak internetkapcsolat kell hozzá.

Íme tehát néhány, talán nem annyira szokványos, de mindenképp hasznos felhasználása az egyik legsikeresebb felhőalapú tárhelyszolgáltatásnak, a Dropboxnak. Ha esetleg nektek is van ötletetek, ne tartsátok magatokban!

(forrás: lifehacker)

Van még pár ötletünk, hogy a digitális életed könnyebb legyen!

Gondoltál már arra, hogy szerszámok helyett a telefonodat használd? Ha a tavaszi felújítást elnapoltad és a nyár végére hagytad, akkor itt az idő belevágni. Ilyenkor bizony jól jön egy vízmérték, egy inga vagy egy mérőszalag. Mindezt megkapod a következő 3 applikációban, de azért kalapács, fűrész és csavarhúzó legyen nálad.

iCarpenter

A giroszkópot maximálisan kihasználó applikációban vízmérték, inga, szögmérő is van. Maga az app kinézete gyönyörű, ilyen szép vízmértéket nem kapsz a barkács boltban. A vízmérték akkor jó, ha hosszú és a telefon nem az, de egy kicsit több állítgatással azért egyenes lehet az a polc. Az appnak iPhone verziója érhető el.

My Measures & Dimensons

Ha méreteket kell rögzíteni, akkor ez a te appod! A képlet egyszerű: készítesz egy képet a tárgyról vagy bármiről, aminek fel akarod jegyezni a méreteit, rajzolsz rá vektorokat és azokra ráírod a méreteket. A jegyzeteket mappákba rendezheted, például szobák szerint, és tovább is küldheted a képeket e-mailben. Az appnak iPhone és Android verziója is van.

Paint Tester Pro

Falfestés előtt lehet hasznos ez a progi, a tervezési fázisban. A kamerával készített képeken változtatható a fal színe, azaz láthatod, hogy hogyan fog kinézni a szoba a festés után. Bármilyen színt kipróbálhatsz a falon. Az appnak van free és fizetős verziója, és az ingyenes is épp elég arra, amire kell. A program iPhone-on és iPaden fut.

Van ott még App, ahonnan ez jött!