Légy boldog, ha már egy pszichológus azt mondja! - TED videó

Nem azért kell dolgoznunk, hogy boldoguljunk, hanem előbb meg kell találnunk a boldogságot, kiegyensúlyozottságot és akkor a munkában is megtaláljuk a saját sikereinket.

Az előadásokról

A TED előadásokon korunk legnagyobb koponyái, tudósok, tanárok, művészek, őrültek mesélnek arról, ami épp foglalkoztatja őket. Teszik mindezt közérthetően és ami talán a legfontosabb szórakoztatóan, így azon vesszük észre magunkat, hogy negyed óráig képtelenek vagyunk megmozdulni, mert egy videót nézünk épp például a fekete lyukak keletkezéséről, vagy épp arról hogyan használja a NASA a papírhajtogatás fortélyait a legkomolyabb fejlesztéseinél. Minden vasárnap délután, ebéd után, ha már a tested úgysem mozdul, kicsit pörgesd fel az agyad. Hidd el, megéri!

A mai program

A boldogság az ember legfontosabb célja, ami már-már banális kijelentésnek hangzik. Pedig a boldogság hatékonnyá tesz az életben. Például a munkában. Ebben a pergő és szórakoztató előadásban Shawn Achor pszichológus amellett érvel, hogy valójában a boldogság növeli a produktivitást.

Ha még tornáztatnád a szürkeállományt, akkor kattints!

1910-ben, pontosan 102 éve született meg a két lemezjátszó és a keverő ötlete, méghozzá azért, mert hangot kellett szolgáltatni a mozihoz.

Még mindig lenyűgöz az emberi leleményesség. Hogyan oldjuk meg azt a problémát, hogy a hangosfilmre érkező publikum élvezhesse ne csak a látványt, de az audio effekteket is? Az 1900-as évek elején egy gramofon lemez mindössze 60 méternyi filmszalagot volt képes hangaláfestéssel ellátni, így hamar vége szakadt a dalnak (szó szerint).

Leon Gaumont azonban elkészítette a filmvetítőhöz ezt a dupla gramofon szettet, egy kezdetleges keverővel, így a technikus többé-kevésbé zökkenőmentes hangfolyamot biztosíthatott a mozihoz, mely funkció utódját hétről-hétre megtapasztalhatjuk a klubokban. A két gramofont egy központi elektromos motor hajtotta, míg a pneumatika a tűk pozicionálására szolgált, ám szerencsére a mostani DJ-knek már sokkal könnyebb dolguk van a századforduló mozigépészeinek.

Még több érdekes eszköz a Playeren!

Egy andalítóan ringatózó csónak egy csendes öbölben. A zajos hét utáni csodálatos magány. A természet és az ősi vadászösztönök pihentető szertartása. Persze azért a technikának helye van itt is. A csúcstechnikának...

Ha már a héten ajánlottunk öt profi horgászhelyszínt, akkor most jöjjön öt olyan eszköz, amit a technokrata pecásnak mindenképp érdemes magával vinnie.

Nem bújhat el

A halradarok nem számítanak újdonságnak a horgászok között, ám a Humminbird csúcsgépe a halradarok Rolls Royce-a. A 10.4 colos kijelző és az ultrapontos, nagy teljesítményű radar a GPS vevővel kombinálva teszi a halradarok királyává Humminbird 1158C DI Combot.

Az ultrakönnyű orsó

A Shimano nem csak a bringaiparban nagyágyú, de a horgászok is igencsak jól ismerik ezt a márkát. A Stella FE sorozat a Shimano ékessége, amire még a legfinnyásabb profi pecások is sóhajtanak egy őszintét. A magnézium ötvözet burkolatba a legmodernebb technológiákat rejtette a gyártó, így az erős fék és precíziós orsómechanizmus minden igényt kielégít.

Az automata etető

Nehogy már kézzel kelljen kapálózni, meg vödörrel öntögetni a csalit, hogy a halak majd odagyűljenek, aztán meg ahogy megmozdulunk a csónakkal szétrebben mind. Természetesen ez a probléma fel sem merül, ha van egy lopakodónak álcázott távirányítású etetőhajónk. Nem mellesleg ez a csöndes hajó még egy halradarral is fel van vértezve, így két legyet, akarom mondani halat üthetünk egy csapásra.

Hangcsali

Milyen jó lenne, ha valahogy rá lehetne venni a rablóhalakat, hogy ne bujkáljanak, sőt, ha lehet, valahol a közelünkben hetvenkedjenek. Természetesen erre is van megoldás, méghozzá a HydroWave személyében. A HydroWave nagyon leegyszerűsítve egy hangszóró, ami képes a vízben a csalihal hangját és rezgéseit utánozni a vízben, ami elég hatékonyan bőszíti fel a ragadozókat.

Ha kukkolnál

Bár kifejezetten szórakoztató dolognak tünteti fel a barátaink utáni kukkolást azért a pecakamera jó szolgálatot tehet, ha a csónak, vagy a stég környékén szeretnénk körbenézni a vízszint alatt. A hét és fél méteres vezeték elég, hogy ne csak a közvetlen környezetünkben nézhessünk körül, de kicsit arrébb is nézelődhessünk és természetesen rögzíti is a látottakat a pecakamera.

Ahány helyszín annyiféle technológia. Mindent megtalálsz Élettér rovatunkban!