Medencét a kertbe, de hogyan?

Arról nyilván senkit sem kell meggyőzni, hogy a medence jó dolog. Lehet költséges móka, de azért ésszel meg lehet úszni egy kis lubickolást, úgy hogy ne roppanjunk bele anyagilag. Jöjjön egy rövid kedvcsináló a mini kerti strandoláshoz.

1. Milyen legyen a teknő?

A medencék anyaga, kivitelezése igen változatos lehet. Ha nagy beruházást tervezünk, akkor készüljünk fel arra, hogy munkagépek fogják feltúrni a fél kertet, hogy a víznek, vízforgatónak, csöveknek stb. elég helyet biztosítsanak. Ezután a medence már készülhet kőből, betonból, üvegből, műanyagból, de ha költségkímélő (amihez nem kell ásni) és télre elbontható verziót választunk, akkor maradnak a merevfalú (kitámasztós) fóliamedencék, vagy felfújható peremű medencék. Ez utóbbi verzió is bőven elegendő ahhoz, hogy egy hosszú munkanap után egy hideg sörrel a kézben ellazuljunk, de itt elég, ha kiszintezzük azt a pár négyszetméternyi területet, felfújjuk a peremet, vagy gyorsan kiépítjük a fólia-, vagy műanyag falat és kész is vagyunk. A felfújható medencék a legolcsóbbak (méretükhöz képest), de lélekben nyugodtan készüljünk fel, hogy ezek a szerkezetek maximum két-három nyarat bírnak ki, hiszen elég egy kisebb vihar ősszel összecsomagoláskor és máris egy rózsabokor közepén landol a cucc, amivel meg is ástuk a felfújható perem sírját (sajnos saját tapasztalat). Ha eldöntöttük a medence fajtáját úgyis lesz még dolgunk elég.

2. Tisztaság fél egészség

Már egy kisebb (két és fél méteres) felfújható medencéhez is kapunk vízforgatót a szettben. A vízforgatónak egyetlen célja van, (milyen meglepő), hogy mozgassa az irdatlan víztömeget, hogy ne poshadjon el a nedű a medencében. Az olcsóbb szettekhez általában papírszűrős, kisebb hatékonyságú vízforgatót kapunk, amit érdemes később egy homokos, komolyabb vízforgatóra cserélni, ráadásul ez több medencét is ki fog szolgálni (a felfújható, vagy fóliás verzióból), mivel kis karbantartással örök darab. A tisztításhoz ezen felül használhatunk vegyszereket is, de kisgyerekes családban nem célszerű, hiszen a kölkök mindent benyelnek, ami szájmagasságba kerül, így a vegyszeres vizet is.
Ha a medence és s a vízforgató megvan, akkor még mindig vannak opciók arra, hogy a víz tiszta maradjon kemikáliák nélkül is. Választhatjuk a sóalapú víztisztító készülékeket, ám egy ilyen tisztító egy műanyagfalú medence árába fáj, így egy egyszerű kerti pancsolóhoz irreálisan nagy befektetés. A megfizethető kategóriába tartozik az UV sugárzást használó tisztító, amihez viszont mindenképp komolyabb vízforgató szükségeltetik, hiszen ez az apró szerkezet ugyan szinte minden baktériumot elpusztít, de csak akkor hatékony, ha a medence teljes víztömege áthalad rajta, amit a szettben kapott vízforgatók nem biztos, hogy képesek megoldani.

3. Brrrrrr, de hideg

Minél nagyobb a medence űrtartalma, annál biztosabb, hogy sok-sok 40 fokos, napsütéses délelőttön kell túl lennünk, mielőtt egy kellemeset pancsolnánk. A medence fűtését megoldhatjuk villannyfűtéssel, vagy környezettudatos módon, a nap energiáját használva. A villannyal működő fűtések mindig hozzák a tőlük elvárható teljesítményt, ám a komolyabb medencék fűtése bizony fájni fog a havi villanyszámlán. Az árammal fűtők nem forgatják a vizet, így a vízforgatót nem spóroljuk meg, cserébe teljesen függetlenül működnek az időjárástól, így borúsabb napokon is élvezhetjük a nekünk megfelelő vízhőmérsékletet. A passzív szolárfűtés igen egyszerű elven működik, megfizethető és egyszerű telepíteni, viszont nem meglepő módon, ha nincs nap, akkor meleg víz sincs, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy F4-es tornádó közben keveseknek jut eszükbe a medencében való lazulás. A szolár fűtés lényege, hogy egy mattfekete csőhálózaton a vízforgató végigkergeti a vizet, amit a nap jól felhevít, majd a meleg víz szépen visszajut a medencébe és kész. Hogy legyen némi támpont a szolár fűtés méretének kiszámításához, egy egyszerű ökölszabályt kell alkalmaznunk. A szolár rendszer (vagyis a fekete csőhálózat) felülete a medence vízfelületének 50-60%-a kell legyen, hogy azért valamit érezzünk is a hőfok emelkedéséből.
Ez a rövid cikk természetesen nem medenceépítő biblia, de mint az az eddigiekből látszik az egész nyáron tartó pancsolás megléphető feladat és egy kisebb felfújható medence, vízforgató, szolárfűtés szettet egy komolyabb kétszemélyes hosszú hétvége árából megúszhatunk, cserébe egész nyáron ott a mini Balaton a kertben.

Körbejártuk a lakást/házat és megnéztük mivel teheted könnyebbé az életed!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon