Medencét a kertbe, de hogyan?

Arról nyilván senkit sem kell meggyőzni, hogy a medence jó dolog. Lehet költséges móka, de azért ésszel meg lehet úszni egy kis lubickolást, úgy hogy ne roppanjunk bele anyagilag. Jöjjön egy rövid kedvcsináló a mini kerti strandoláshoz.

1. Milyen legyen a teknő?

A medencék anyaga, kivitelezése igen változatos lehet. Ha nagy beruházást tervezünk, akkor készüljünk fel arra, hogy munkagépek fogják feltúrni a fél kertet, hogy a víznek, vízforgatónak, csöveknek stb. elég helyet biztosítsanak. Ezután a medence már készülhet kőből, betonból, üvegből, műanyagból, de ha költségkímélő (amihez nem kell ásni) és télre elbontható verziót választunk, akkor maradnak a merevfalú (kitámasztós) fóliamedencék, vagy felfújható peremű medencék. Ez utóbbi verzió is bőven elegendő ahhoz, hogy egy hosszú munkanap után egy hideg sörrel a kézben ellazuljunk, de itt elég, ha kiszintezzük azt a pár négyszetméternyi területet, felfújjuk a peremet, vagy gyorsan kiépítjük a fólia-, vagy műanyag falat és kész is vagyunk. A felfújható medencék a legolcsóbbak (méretükhöz képest), de lélekben nyugodtan készüljünk fel, hogy ezek a szerkezetek maximum két-három nyarat bírnak ki, hiszen elég egy kisebb vihar ősszel összecsomagoláskor és máris egy rózsabokor közepén landol a cucc, amivel meg is ástuk a felfújható perem sírját (sajnos saját tapasztalat). Ha eldöntöttük a medence fajtáját úgyis lesz még dolgunk elég.

2. Tisztaság fél egészség

Már egy kisebb (két és fél méteres) felfújható medencéhez is kapunk vízforgatót a szettben. A vízforgatónak egyetlen célja van, (milyen meglepő), hogy mozgassa az irdatlan víztömeget, hogy ne poshadjon el a nedű a medencében. Az olcsóbb szettekhez általában papírszűrős, kisebb hatékonyságú vízforgatót kapunk, amit érdemes később egy homokos, komolyabb vízforgatóra cserélni, ráadásul ez több medencét is ki fog szolgálni (a felfújható, vagy fóliás verzióból), mivel kis karbantartással örök darab. A tisztításhoz ezen felül használhatunk vegyszereket is, de kisgyerekes családban nem célszerű, hiszen a kölkök mindent benyelnek, ami szájmagasságba kerül, így a vegyszeres vizet is.
Ha a medence és s a vízforgató megvan, akkor még mindig vannak opciók arra, hogy a víz tiszta maradjon kemikáliák nélkül is. Választhatjuk a sóalapú víztisztító készülékeket, ám egy ilyen tisztító egy műanyagfalú medence árába fáj, így egy egyszerű kerti pancsolóhoz irreálisan nagy befektetés. A megfizethető kategóriába tartozik az UV sugárzást használó tisztító, amihez viszont mindenképp komolyabb vízforgató szükségeltetik, hiszen ez az apró szerkezet ugyan szinte minden baktériumot elpusztít, de csak akkor hatékony, ha a medence teljes víztömege áthalad rajta, amit a szettben kapott vízforgatók nem biztos, hogy képesek megoldani.

3. Brrrrrr, de hideg

Minél nagyobb a medence űrtartalma, annál biztosabb, hogy sok-sok 40 fokos, napsütéses délelőttön kell túl lennünk, mielőtt egy kellemeset pancsolnánk. A medence fűtését megoldhatjuk villannyfűtéssel, vagy környezettudatos módon, a nap energiáját használva. A villannyal működő fűtések mindig hozzák a tőlük elvárható teljesítményt, ám a komolyabb medencék fűtése bizony fájni fog a havi villanyszámlán. Az árammal fűtők nem forgatják a vizet, így a vízforgatót nem spóroljuk meg, cserébe teljesen függetlenül működnek az időjárástól, így borúsabb napokon is élvezhetjük a nekünk megfelelő vízhőmérsékletet. A passzív szolárfűtés igen egyszerű elven működik, megfizethető és egyszerű telepíteni, viszont nem meglepő módon, ha nincs nap, akkor meleg víz sincs, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy F4-es tornádó közben keveseknek jut eszükbe a medencében való lazulás. A szolár fűtés lényege, hogy egy mattfekete csőhálózaton a vízforgató végigkergeti a vizet, amit a nap jól felhevít, majd a meleg víz szépen visszajut a medencébe és kész. Hogy legyen némi támpont a szolár fűtés méretének kiszámításához, egy egyszerű ökölszabályt kell alkalmaznunk. A szolár rendszer (vagyis a fekete csőhálózat) felülete a medence vízfelületének 50-60%-a kell legyen, hogy azért valamit érezzünk is a hőfok emelkedéséből.
Ez a rövid cikk természetesen nem medenceépítő biblia, de mint az az eddigiekből látszik az egész nyáron tartó pancsolás megléphető feladat és egy kisebb felfújható medence, vízforgató, szolárfűtés szettet egy komolyabb kétszemélyes hosszú hétvége árából megúszhatunk, cserébe egész nyáron ott a mini Balaton a kertben.

Körbejártuk a lakást/házat és megnéztük mivel teheted könnyebbé az életed!

Shimi egy igazán cuki jószág. Ritmusra táncol és bólogat, persze azért hangszórókat is kapott, hogy a telefonunkat bedokkolva teljes legyen az audiovizuális élmény.

Shimi elsőre egy szokásos japán viccnek tűnik és nem vagyunk biztosak benne, hogy nem az, annak ellenére, hogy a Georga Tech-en idén diplomázott izraeli srácok agyszüleménye. Amint bedokkoltuk Androidos, vagy iOS rendszert futtató telefonunkat életre kel és elképesztően szórakoztató tud lenni.

Egyrészt azért, mert kifejezetten jó minőségű hangsugárzókat kapott, másrészt azért, mivel a beépített kamerának köszönhetően reagál a mozgásunkra és követ minket, hogy a sztereó élmény minden pozícióban a legtökéletesebb legyen. A robot testében található mesterséges intelligencia pedig kikeresi a megfelelő ritmusú dalt, ha azt szépen lekopogjuk neki, ráadásul ajánl is a telefonon található zeneszámok közül hasonlóakat, így egy rögtönzött robot DJ-s házibulinak sincs semmi akadálya. Az egyetlen hiba (ami viszont kétségessé teszi, hogy Shimi csak egy vicc), hogy a 2013-as Consumer Electronic Show-ig biztosan várnunk kell rá, így idén tutira nem kerül be a karácsonyfa alá.

Még több elmebeteg technológia a Playeren!

A nyár beköszöntével (valljuk be kissé későn) egyre több lány tűnik fel longboardokkal és sima gördeszkákkal. Íme öt járgány, amivel náluk is bevágódhatsz.

1. A diszkópatkány

A FlexDex régi motoros a gördeszkák és longboardok világában. Kaliforniai cégként nem az ugrálós, félcsöves, trükkös vonalat hozzák, hanem inkább a tengerparton krúzolós,csajozós verziót érzik nagyon. A teljesen átlátszó műanyagból készült Crystal szériának létezik egy LED-ekkel megbolondított verziója, amit visszahúzódó, félénk, esetleg megállapodott férfiembereknek kevésbé, a kalandot keresőknek annál inkább ajánlunk.

2. Dizájndeszka

Ha a stílus mindennél fontosabb, nem találsz ennél menőbb cuccot. A beszédes nevű IPSVM deszka Loren Kulesus agyszüleménye (Ugye megvan? Loren IPSVM?) és egy gyönyörüen faragott lapot jelent, teljesen gyári felfüggesztésekkel és kerekekkel. Ennek ellenére szemetgyönyörködtetően laza a verda.

3. Rengeteg kerék

A FlowBoard egy egyszerű és remek ötleten alapul. Végy egy acélrudat, hajlítsd meg ívesen, szerelj rá hét kereket és az összes mozgó, alkatrészt eldobhatod, ami egy normál deszka felfüggesztéséhez kell. Az eredmény? Egy kis súlytöbblet, de cserébe brutál masszivitás és kanyarodási képesség. Nekünk bejön!

4. A bömös

Ha négy kerékről van szó, akkor a BMW nem nagyon tud mellényúlni, így nem meglepő, hogy a StreetCarver előkelő helyet kapott a listánkon. A speciális felfüggesztés észbontó kanyarsebességet tesz lehetővé, ami a betonszörfözés (és a longboardok) lényege. Ráadásul a kerekek olyanok, mintha egy brutális M5-ösről pattantak volna le.

5. Lépcsőmászó

Ezzel el is érkeztünk ötös összeállításunk legfurcsább egyedéhez. A BMW deszkájánál már megdicsértük az egyedi felfüggesztést, de nézd meg ezt! A beszédes nevű Stair Rover egy igazi, lazulós longboard azzal a csöppet sem elhanyagolható különbséggel, hogy gond nélkül zúdulhatsz le vele a legkomolyabb lépcsőkön, köszönhetően a furcsa nyolckerekű futóműnek. Nincs többé betonrepedésben megakadt kerék, vagy magas padka, a Street Rover mindenen átgázol!

A Player Radar sorozatában megtalálod a legmenőbb eszközöket! Csekkold!