Mentsd meg a géped! – tippek a PC-d életben tartásához

Egy öregebb PC, vagy notebook még nem feltétlenül ócskavas, pláne, ha pár éve körültekintően választottál. Mostanra mégis betegeskedik, lassul, döcög. Van pár tippünk, ami neked is bejöhet!

Kosz, por, mindenhol

A por nem csak kellemetlen, de kifejezetten ártalmas lehet a gépeknek, mivel szélsőséges esetben akár rövidzárlatot is okozhat, de bármilyen hihetetlen még a processzor teljesítményét is visszafoghatja. Ha sok a mocsok a gépházon belül, a ventillátorokban, akkor azok forgása lelassul, amit a PC érzékel és mivel elsődleges feladata a saját szerveinek” megóvása, visszafogja azon komponenseket (processzor és videokártya), amik leginkább hajlamosak a melegedésre. Egy három, négyéves gépnél már nem kell tartanunk a garanciavesztéstől, így egy csillagcsavarhúzóval (rosszabb esetben egy párezer forintos torx készlettel) szétbonthatjuk a burkolatot és szépen kifújhatjuk a port a gép belsejéből egy nagynyomású levegő spay-vel, vagy ha az nincs (de ha notit pucolsz, akkor inkább legyen), akkor egy erősebb porszívóval. És ha már belül szép a gép, akkor ess neki kívül is, meghálálja majd a törődést.

Gyorsíts

Ha nem ipari hulladékot vettél (és bízunk benne, hogy nem így van), akkor érdemes egy kis pénzt áldozni a haldokló vasra, mivel egy kis extra RAM (memória) csodákra képes, ráadásul ha már szétkaptad a pucolás miatt a gépet, akkor gyerekjáték egy új memóriamodul bepattintása. Arra azért figyelj oda, hogy hány memóriahely (RAM slot) van a gépedben, mivel eszerint kell majd modult vásárolnod. Az alap ajánlatunk a 4GB RAM, ennél lejjebb ne add, hidd el szeretni fogod az eredményt.

A másik, a RAM-nál is költségesebb, de piszok hatékony turbó lehetőség az a merevlemez kicserélése SSD-re. Ez egy mindennapi hasonlattal élve olyan, mintha egy 1.4-es modern TDI motort pakolnál egy kispolákba, ráadásul nem is annyira bonyolult feladat egy SSD beépítése, így nem lehet gond. A RAM bővítéssel együtt egy SSD képes újjáéleszteni egy két, hároméves, döcögő vasat, persze az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy így komoly tárhelytől esel el, hiszen a megfizethető SSD-ken egész biztosan nem fogsz tudni tonnányi filmet tárolni. Ez van, valamit valamiért, majd jönnek a külső vinyók és minden rendben lesz.

Oprendszer

Legyen az valamely Linux, Mac OS, vagy Windows szoftverkörnyezet, ha már a hardvert rendbe tetted és jól feltuningoltad a gépet az a legkevesebb, hogy olyan operációs rendszert választasz, ami képes kihasználni a jobb vasat. Ráadásul az, hogy egy oprendszer új nem jelenti azt (sőt), hogy több a gépigénye, így szépen fog szaladni az új hardverkomponenseken a friss szoftver.

Van még pár ötletünk, hogy a digitális életed könnyebb legyen!

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon