Mobil szkenner iPhone-hoz, okostelefonhoz

A Scanbox egy zseniálisan egyszerű ötlet, ami pont akkor jön jól, ha mondjuk dokumentumokat kell szkennelnünk.

A szkenner ma már nem létszükséglet, hiszen digitális korban élünk, ahol a hatalmas Google szinte mindent megold. Ám előfordulhat olyan szituáció, amikor jól jönne az a furcsa, nagy és lapos cucc az asztalon. A Scanbox egy újabb sikeres Kickstarter projekt, ami pont erre nyújt megoldást.

Gyakorlatilag egy strapabíró műanyagból kihajtogatható scanner állvány, amin felül, pont a digitalizálandó dokumentum, vagy tárgy (így nem csak dokumentumok szkennelésére alkalmas) mértani közepénél van egy lyuk a kamerának. Az iPhone kontúrja elev be van rajzolva, így az almás telefon tulajoknak lesz a legkönyebb dolga, de igazából egy perc alatt bepozicionálható bármilyen kamerával rendelkező okostelefon, így gyakorlatilag egy univerzális eszközről van szó. Az alap Scanbox gyakorlatilag egy állvánnyá hajtható műanyag mappa, erős mágnesekkel, amik nem engedik sem az állványt, sem pedig a céltárgyat mocorogni, míg a Plus verzió, egy 9V-os elemről működtethető belső LED világítást is kapott, amivel már-már professzionális szkenneré változik a telefonunk.

(forrás: Kickstarter)

Még több tipp a könnyebb tech élethez a Playeren!

Tini éveinket kísértette a VHS kazetta visszatekerésének, vagy a betárcsázós modem pittyegésének hangja. Íme öt olyan hang, amit a mi gyerekeink (de valószínűleg már mi sem) fogunk hallani.

1. Tekerd vissza vagy bünti lesz

Anno a VHS kazetta kölcsönzők jól megsarcolták a kultúrára vágyó nagyérdeműt, ha nem visszatekerve vitték vissza a Rambo III-at, vagy a Robotzsarut, ezért koptak is a videomagnó mechanikák rendesen. Igen, ez még jóval azelőtt volt kedves olvasó, hogy a YouTube elindult volna, vagy hogy a torrentet, sőt az internetet ismertük. Ám leleményesek ezek a földlakók, a videók meg nem voltak épp olcsó szerkezetek, így hamar elterjedtek a kazettavisszatekerő eszközök, amik ugyanazt az utánozhatatlan surrogó hangot adták ki amire most már kellemes nosztalgiával emlékezünk és amit soha többé nem hallunk. Azonban a legleleményesebbek közt is vannak királyok, ők alkották meg a DVD Rewinder eszközt, melyet pár évvel ezelőttig még forgalmaztak, ami, mint azt a neve is mutatja a DVD-k visszatekerésére szolgál. Az ostobazöld-botránylila kombinációjú talapzatra felhelyezzük a DVD korongot (természetesen működik Blu-ray lemezekkel is), megnyomjuk a hatalmas rewind gombot, meghallgatjuk, ahogy a mozdulatlan lemez visszatekerődik és már biztosak is lehetünk benne, hogy a tékában nem büntetnek meg minket! 15 dollárért a hülyének is megérte.

2. A lemez hajlékony

A merevlemeznek (HDD) volt egy komoly ellenfele, amit már a neve is jól mutat. Ő volt a hajlékonylemez, az FDD, vagy más néven a floppy. És ennek a floppynak egészen könnyen felismerhető hangja volt, amíg részesülhettünk a csodában, hogy hallhattuk. Ma már szinte kizárólag a mongol sztyeppék IT szakemberei és komoly hazai állami intézmények használják, így vagy ellátogatunk Ulánbátor városába, vagy a NAV egyik kirendeltségébe.

3. Töltsd már le!

El tudjátok képzelni azokat az időket, amikor egy bélyegnagyságú, félmeztelen Samantha Fox kép letöltése közben szépen megvacsorázhattunk és még a Dallas elejét is megnéztük, mire a mellbimbóig jutottunk? Ha nem csak elképzelni tudjátok, de emlékeztek is a folyamatra és a legendás visításra, csipogásra, amit ezek a szörnyen unalmas kinézetű modemek produkáltak, akkor jól raktározzátok el agyatok legmélyebb bugyraiban mivel egy életre elbúcsúzunk tőle.

4. A gombok előtt

Nem is olyan messze, még ebben a galaxisban, egy föld nevű bolygón, az érintőképernyők és iPhone-ok világa előtt létezett a piros (illetve visszafogottabbaknak a fekete) bakelit telefon, melyen még egy gyönyörű tárcsával vittük be a híváshoz szükséges számokat. Az ujjunkat a masszív, mechanikus rugónak feszítve eltekertük a tárcsát, ami pontosan annyit kattant, amelyik azámot jelölte. A kedvencünk a 0-s szám volt, hiszen így hosszú másodpercekig gyönyörködhetünk a mérnüki zsenialitás forgó csodáján.

5. A csipogó PC

Anno évekkel ezelőtt a PC nem holmi lapos fémházas széthajtható atomreaktor volt, hanem nagy gépházban, hangos ventilátorok, csillogó tranzisztorok és processzorok kavalkádja. És ezeknek a gépeknek még lelke volt, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy bekapcsoláskor pittyentéssel köszöntötte hű és szerető gazdáját (egy pitty jó, több pitty meg nagyon nem, mivel a hibát is így jelezte szerencsétlen). Ma már, amikor a fő szempont, hogy egy notebook csendben, szinte észrevehetetlenül tegye a dolgát, elképzelhetetlen ez a fajta gép-ember, ember-gép mommunikáció.

(forrás: Gizmodo)

Még több infó a tech világból a Playeren!

Az óra öltöztet, ahogy a mondás tartja, de egy igazi kocka természetesen nem éri be egy normál időmérő eszközzel. Íme öt olyan kiegészítő, ami extra funkciókkal is bír, de minimum egy GPS vevő legyen benne.

1. A fitneszbajnok


A Nike nem most kezdte a szakmát, ha sporthoz kapcsolódó digitális kiegészítőkről van szó, így nem meglepő, hogy a legkomolyabb Nike+ SportWatchba belepakoltak mindent, ami csak a testmozgáshoz (azon belül is leginkább a futáshoz) szükséges. GPS vevő, kalória- és lépésszámláló, stopper, stb., illetve egy remek közösség oldal, ahol az eredményeinket rögzíthetjük, vagy akár meg is oszthatjuk másokkal.

2. A japán

A Sony is már a sokadik óráját nyúzza és természetesen a lagújabb SmartWatch a cég csuklón hordandó zászlóshajója. A beépített GPS vevő természetesen nem hiányozhat a készülékből, így a fitnesz funkciók itt is erősek, ám Androidos telefonunkkal is összeköthetjük az okos órát, így azonnal értesítést kapunk ha hívnak, de ha beállítjuk, a Facebook minden apró rezdülését is nyomon követhetjük.

3. Az aktív amcsi


A Motorola még egy picit feljebb tornázta az előző két versenyző által kínált funkcionalitást, ugyanis azon túl, hogy tökéletes sporttárs, a MotoACTV (hasonlóan a Sony-hoz) a másodlagos kijelző szerepét MP3 lejátszással és az ehhez elengedhetetlen fülhallgató kimenettel fejeli meg. Mindez egy igen jó sikerült, morcos és strapabíró fekete-vörös köntösbe bújtatva az egyik legsokoldalúbb okosórává teszi a MotoACTV-et.

4. Az e-tintás


A Pebble igazi sikertörténet. Pár srác kitalálta, hogy milyen jó lenne egy e-ink technológiát használó (mint ami az e-könyv olvasókban is szolgálatot teljesít), de fullos okosóra, így a prototípust és az ötletet feldobták a Kickstarter oldalra, ahol pár hét alatt a várt 100 ezer dolláros befektetés százszorosát keresték meg. Az áramot szinte alig fogyasztó monokróm kijelző egy stílusos fémházban kapott helyet és természetesen a Pebble is mindent megjelenít és tud, amit csak egy okostelefonhoz kapcsolt másodlagos kijelző esetében el tudunk képzelni. Ráadásul mivel a Pebble szoftverkörnyezete bármely fejlesztő számára hozzáférhető, így gyakorlatilag a lehetőségek kimeríthetetlenek a jövőre nézve.

5. Én vagyok az okosóra


Olaszországból érkezik az ötös legkomolyabb versenyzője az i'm watch. Ez a kiegészítő valahol az összes előző eszköz esszenciája, hiszen hasonlóan a Pebble-hez, itt is kifejezetten igényes a fém óratok, de színes a kijelző és minden előző okosórás funkciót tud, amit itt felsoroltunk. Ám az i'm watch megálmodói továbbmentek eggyel, hiszen itt már saját zenéi cloud szolgáltatást is kapunk, ráadásul, ha valaki bomlik a ritka alapanyagokért, akkor a standard aluház helyett kérheti karbonból, ezüstből, de akár fekete(!)aranyból is a saját i'm óráját.

Tetszett? Akkor nézd meg a Radar sorozat többi cikkét is!