Nokia a kamerakirály

Ha eddig bárkinek kétsége lett volna afelől, hogy a Nokia elmebeteg telefonja a PureView 808 a legkomolyabb fotós, videós mobil, annak itt a bizonyíték.

Anno, amikor Barcelonába látogattunk az idei MWC világkiállításra, mély megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a Nokia egy Symbian (???) alapú 41 megapixeles (!!!) képérzékelővel ellátott mobilt mutat be. A megdöbbenés állkeresgetésbe fordult, amikor az első kinyomtatott, már-már óriásplakát méretű képeket megláttam, amit állítólag a PureView 808 kamerájával lőttek. Aztán kézbe fogva kiderült, hogy bizony ez nem kamu és a Nokia valami olyat alkotott, amitől még a komolyabb fotógépgyártók felső kategóriás kompakt fényképezőgépei is zokogva vonulnak a sarokba, ha a képminőségről van szó. Természetesen egy fényképezőgép esetében nem a megapixel a legfontosabb adat és a funkciók és egyéb hardver, sőt szoftverkomponensek is fontosabbak, de azt nyugodtan ki merem jelenteni, hogy a PureView 808 nem egy kamerás mobil, hanem egy mobilos kamera és azok közül jelenleg messze a legjobb.

A készülék alapja sajnos az a Symbian, ami gyakorlatilag már nem létezik, de erre azért volt szükség, mert a Nokia a saját oprendszerét úgy csavarta, facsarta, alakította, hogy elbírjon ezzel a bődületes adatmennyiséggel és szenzorral. Látszott is februárban, hogy korántsem kiforrott még a telefon, sokszor dadogott, döcögött, de amit kép-, és videófelvételben produkált az egész egyszerűen lenyűgöző. A fenti videó igen érdekes abból a szempontból, hogy sűrűn változnak a fényviszonyok (és amúgy sincs nappali világosság egy koncerten), a színek, ami komolyan kiakaszt még egy jobb videokamerát is, ennek ellenére az egészet egy PureView 808-al rögzítették, így mindenki meggyőződhet az elmebeteg masina képességeiről. Ha nem Symbian lenne az alapja a készüléknek, azonnal rohannék a boltba egyért, de mivel most már hivatalos az infó még várok, ugyanis a legújabb Windows Phone 8 alapú Nokiák között (ha addig még életben marad a gyártó) lesz olyan, ami a PureView technológiát használja, bár kissé butított verzióban, hiszen a Windows 8 sincs még felkészítve egy 41 megapixeles érzékelőre. Bár sanszos, hogy a PureView-es WP8 Nokiák megjelenése átcsúszik jövő év elejére, addig legalább felkészülhetünk pénztárcailag a dologra.

Még több okostelefon a Playeren!

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon