Vissza a suliba! – okos appok tanuláshoz

Nem akarunk a sulival ijesztgetni a fesztiválozás alatt, de mégis megtesszük. Igen, hamarosan vissza kell térned az iskolapadba, hogy magadba szívd a hasznos tudást. Segítünk, hogy ne legyen ez annyira szörnyű, és hogy a következő félévben a kütyüd segítségével könnyebb legyen a jegyzetelés és képben legyél az óráiddal is. Négy hasznos app nebulóknak.

iStudies Pro

Nagyon hasznos és sok kis apró feladatot felölelő app, ami jó lehet bármilyen iskolában, egyetemen. Egy kicsit tanulni kell az alkalmazást, de ha kiismered, akkor nagyon nagy segítségedre lesz a program. Először is kapsz egy nagyon jól használható órarendet, ami mindig kéznél van és még az A-B heteket is kezeli, ha netán különböző lenne. Jegyzetelhetsz az egyes órákhoz, például azt, hogy mi a házi feladat, az app pedig jelez neked, ha még nem csináltad meg, vagy magas prioritású a feladat. A Today menüben összesítheted, hogy milyen to-do mikor esedékes és hogy állnak a tennivalók. A naptár nézet pedig ragyogó áttekintést nyújt a jövőre nézve is.
Az alkalmazásnak iPhone, iPad és Mac verziója is van, ráadásul a háttérben a felhőben szinkronizálja az adatokat, ezért legyen előtted bármelyik képernyő, mindig az aktuális tanulási feladatok tárulnak eléd. Most ráadásul akciós! A tapis verzió csak 0.79 eurocent!

Penultimate

Bár már írtunk róla, hogy a touch kütyük nem annyira jók nagy mennyiségű szöveg gépeléséhez, ha viszont biosz órán fel kell skiccelned egy emberi szívet és mellé jegyzetelni a részeit, akkor a Penultimate a te appod. Megkapod az alap jegyzetelős funkciókat, plusz színes tollakat ha kell. A jegyzeteket külön füzetekbe rendezheted, hogy mindig átlásd. Egyelőre még mindig az Evernote vezet nálam ha jegyzetelni kell, de skicceket rajzolni inkább a Penultimateben lehet iagzán.
Az appnak egyelőre iPad verziója van, gondolom kell a nagyobb képernyő a rajzhoz, így iPhoneon nem biztos hogy kényelmes lenne.

Calculator

Kiváncsi lennék, hogy vajon most meg tudják-e különböztetni az okostelefont a számológéptől a tanárok. Kiváncsi lennék, mik most a tapasztalatok. Bent lehet a telefon a vizsga alatt? Elő lehet venni? Lehet használni? Már csak azért is, mert elég jó számológép appok vannak az AppStoreban, viszont nyilván finom puskázásokra is lehetőséget ad a kütyü. Ha azonban lehet számolgatni vagy épp egy órán vagy, vagy a házifeladathoz kell, akkor jó szolgálatot tehet egy tudományos számológép, amin a legbonyolultabb számítás sem fog ki, és még függvényeket is megjelenít. Mit nem adtam volna egy ilyenért, amikor még kellett.
A kalkulátoroknak iPhone és iPad verziói érhetők el.

Wikipedia Mobile

Hordd a világ legnagyobb lexikonját a zsebedben a Wikipedia mobil appal! Nincs olyan házidoga vagy tanulmány, amihez ne lenne hasznos a Wikipédia, ahol csak angolul több mint 4 millió szócikk található. Ezzel az appal könnyen kereshetsz és böngészhetsz a temérdek infó között. Az érdekes szócikkeket el lehet menteni és meg is lehet osztani Twitteren vagy Facebookon. Az alkalmazás keresője beíráskor azonnal feldobja a lehetséges találatokat. Az appnak iPhone, iPad és Android verziója is van.

Van ott még App, ahonnan ez jött!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Egy érdekes új applikáció érkezett a Google Play szoftverboltba. A Perfectly Clear alkalmazás azon túl, hogy hasznos, kifejezetten az egyszerű és logikus használtra termett.

A Perfectly Clear segítségével alapvető, sőt annál jóval több fotóeditálási folyamatot vezényelhetünk le 2.3-asnál frissebb Androidot futtató telefonunkon, táblagépünkön. A bevezető egy dolláros árért cserébe egy alapvető és igencsak egyszerűen használható és olyan funkciókat kapunk cserébe, mint a fényesség, kontraszt, szín beállításai.

Ezen felül pedig külön bjútipakkot kapunk további pár dollár elköltésével, így viszont szinte minden portréfotónkon tökéletes arcbőröket, vörösszem mentes tekinteteket láthatunk majd. Az appon belül lehetőségünk van az előre beállított effektekből és stílusokból a számunkra legkedvesebbeket elmenteni, így gyakorlatilag a későbbiekben egyetlen érintéssel végigfuttathatjuk a módosításokat az új és a már a memóriakártyán régóta heverő képeken.

Még több app a Player tech rovatában!