Elektromos vagy hibrid a Norvégiában eladott új autók több mint fele

A dízelek viszont egyre kevésbé kellenek a norvégoknak.

Norvégiában tavaly 52 százalékra emelkedett a forgalomba helyezett új autókon belül a tisztán elektromos és a hibrid járművek részaránya a 2016-os 40 százalékról az OFV (Opplysningsradet for Veitrafikken AS) autóipari üzleti tanácsadócég kimutatása szerint.

158 ezer új autót helyeztek forgalomba 2016-ban – ez az 1985-86-os szám után a harmadik legtöbb –, ebből zéró-emissziós 33 ezer volt (20,9% az egy évvel korábbi 16% után), hibridből 49 ezer darab fogyott (31,3% a 29,2% után).

A villany- és hibridautók leginkább a dízelautók kárára terjednek: míg öt éve még az új autók túlnyomó része, 64% volt dízel, tavaly már csak 23,1%.

Az autópálya is ingyenes a villanyautóknak

A skandinávok sokkal inkább környezettudatosak nálunk, ám ott is a pénz beszél. Az elektromos autók tulajdonosai ezért számos adó- és díjkedvezményt élveznek, mentesülnek például az autópályadíj és a parkolási díj megfizetése alól.

Norvégiában amúgy az a Volkswagen Golf a sláger (amely akár elektromos változatban is kapható), a második helyen a BMW i3 áll (elektromos és plug-in hibrid hajtás), harmadik a Toyota Rav4 (hibrid és benzinhajtás), a negyediken pedig a teljesen elektromos Tesla Model X (a Model S a nyolcadik legnépszerűbb).

(Forrás: OFV)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon