Elvette a munkád egy gép? Ezek a lehetőségeid, ha munkát szeretnél

Nem te vagy az egyetlen, sőt, nagyon sokan járnak majd hozzád hasonlóan a közeljövőben. Van megoldás.

Te érettségiztél? Ezt nem gondoltam volna! Akkor minek jársz ebben a bőrmaskarában? – kérdezte a Szomszédok-béli Lenke néni a későbbi presszós Lacit, majd mákos tésztával díjazta a bőrdzsekis srác iskolai végzettségét. Ma már nem hogy az érettségitől nem ájulnak el sem a nagymamák, sem a munkáltatók, hanem a diploma és a nyelvvizsga mellől hiányolják a gyakorlati tapasztalatot, vagy mindezek mellől például a stratégiai gondolkodást.

De mit tehet, akinek vagy nincs közép- vagy felsőfokú végzettsége, vagy nem piacképes a tudása vagy a szakmája? Először el kell dönteni, hogy továbbképezni, vagy átképezni érdemes valakit. Ha maga a szakma ma is jó, akkor érdemes megszerezni az új ismereteket, egy OKJ-s lámpagyújtogató – vagy jeges, telefonközpontos… – viszont jobb, ha inkább új szakma után néz, ha nem közmunkásként vagy mosogatóként képzeli el a további karrierjét.

Ha az átképzés lehet a megoldás, akkor meg kell találni a hiányszakmák, vagy legalább keresett szakmák és az illető érdeklődésének és képességének metszetét. Autóipari mérnök nem lesz két hét alatt senki, akkor sem, ha szereti a kocsikat, de léteznek olyan lehetőségek, hogy egy cég még a képzést is kifizeti, csak hogy találjon végre munkaerőt a régóta hirdetett pozíciókba.

Tavaly például a mintegy hatezer fős emberhiánnyal küzdő fuvarozó és szállítmányozó szakmát igyekezett megsegíteni a kormányzat azzal, hogy magára vállalta a több százezer forintos hivatásos vezetői engedély megszerzésének költségét.

Jelentkeztek is majdnem 40 ezren, de a szigorú feltételeknek körülbelül tíz százalék felelt csak meg. Példának viszont jó a program: a megszorult munkáltatóknak a megrendeléseik teljesítéséhez annyira kellhetnek dolgozók, hogy akár az oktatás, akár a lakhatás vagy utazás költségébe is beszállnak, csak álljon végre valaki munkába.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2 kibocsátás: 0 g/km

Érdemes figyelni az álláshirdetéseket, és a helyi munkaügyi központoknál is ismerik a lehetőségeket. A tanfolyamok és iskolák mellett a munkáltatók szeretni szokták az önmagukat rendszeresen képző alkalmazottakat is: nem csak nyelvet lehet az interneten ingyenesen tanulni, hanem akár a világ vezető egyetemeinek kurzusán is részt vehetünk, a Coursera címen például több mint ezer ingyenes kurzus van, főleg persze angol nyelven.

Coursera | Online Courses From Top Universities. Join for Free

Ha valakinek egy ilyen online tanfolyam maga a kvantumelmélet, annak először a számítástechnika alapjait érdemes megtanulnia, mert az ma tényleg olyan, mint az írás vagy az olvasás. Idén szeptemberben indult el a digitális szakadék csökkentése nevet viselő program, ahol százezer embernek segítenek az alapvető számítástechnikai ismeretek elsajátításában. Aki ezt a cikket elolvasta, annak valószínűleg erre nincs szüksége, de sokaknak jelenthet óriási segítséget az egyszerre munkaerőhiánnyal, és munkanélküli, de képzetlen tömegekkel küzdő munkaerőpiacon.

Egyébként nem csak a gépek veszik el az emberek munkáját, hanem néha fordítva történik: a Mercedes-Benz S osztályához rendelhető extrák sora miatt a robotok egy részét emberekre cserélték, mert nekik nem gond, hogy minden autót más-más bonyolult konfigurációban rendelik az ügyfeleik, míg a robotokat állandóan át kellene programozni.


Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon