Évente 10 ezer ember hal meg a dízelautók miatt Európában

A légszennyezés úgy általában pedig 425 ezer ember idő előtti halálát okozza.

A Norvég Meteorológiai intézet, a Svéd Chalmers Műszaki Egyetem és az ausztriai székhelyű International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) kutatói kimutatták, hogy évente 425 ezer ember idő előtti halála hozható kapcsolatba a légszennyezéssel az EU 28 tagállamában, Norvégiában és Svájcban. Ennek több mint 90 százalékáért a szállópor-ártalomból eredő légzőszervi és szív-és érrendszeri megbetegedés okolható.

A kutatók becslései szerint a dízelek nitrogén-oxid-kibocsátása évente nagyjából 10 ezer ember idő előtti halálát okozza.

Köztudott, hogy a benzinesek nitrogén-oxid kibocsátása alacsonyabb. "Ha a dízel gépkocsik kibocsátása ugyanolyan alacsony lenne, mint a benzinmotorosoké, a 10 ezer idő előtti elhalálozás mintegy háromnegyede, azaz 7500 elkerülhető lenne" Jens Borken-Kleefeldet, az IIASA közlekedési szakértője szerint.

Egy Volkswagen Passat TDI dízelfüstje. A VW tett azért, hogy sokat beszéljünk mostanában a dízelek szennyezéséről

A nitrogén-oxidhoz köthető idő előtti elhalálozás a legmagasabb Olaszországban, Németországban és Franciaországban, a legkisebb kockázatát Norvégiában, Finnországban és Cipruson van, ahol a többi vizsgált országhoz viszonyítva egytizennegyed a kockázat.

(Forrás: MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon