Íme a rettegett masina, amely tonnaszámra falja a vízi szemetet

Mr. Trash Wheel igen hasznos tagja társadalmunknak, dacára annak, hogy nem hallgat a nevére. Ugyanis egy méretes, szűrőlapátokkal felszerelt vízi kerékről van szó, amely aztán úgy falja a szemetet, mintha nem lenne holnap.

Mr. Trash Wheel – vagy ahogy a rossz nyelvek említik: a vízi rém – Baltimore-ban gondoskodik a Chesapeake-öböl tisztán tartásáról. A 30 napelemmel ellátott, napenergiával működő masina kerekét egy vízi pumpa forgatja. Van két tölcsérszerű karja, amely a vízfelszínen úszó szemetet a kerék felé irányítja, majd ezek után a szállítószalagra kerül, végül pedig Mr. Trash Wheel szeméttartályában végzi.

Bájos egy tüneménynek tűnik, mondjuk a vízbe dobott palackok és cigicsikkek erről másképp mesélnének

A járműt egyébként 2008-ban találta fel egy John Kellett nevű úriember, és 2014 májusában állították szolgálatba. És hogy eddig hogy teljesít? Friss információkkal nem szolgálhatunk, ezért csak dobálózni fogunk a nagyobbnál nagyobb számokkal: a napenergiával hajtott csodakerék eddig több millió cigicsikket, több százezer üvegpalackot és chipses zacskót, összességében pedig több száz tonna szemetet távolított el az öbölből.

De hogy némi konkrétumokat is írjunk: átlagosan naponta nagyjából 23 tonna szemetet gyűjt össze, emellett pedig 2,5 kilowatt energiát termel, ez úgy nagyjából egy átlagos amerikai család napi energiaszükségletét fedezi. Ja, igen, azt is mindenképp érdemes megemlíteni, hogy a kerék annak következtében, hogy folyamatosan forog, nem kevés oxigént juttat a vízbe, ezt pedig a halak is köszönik szépen.

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon