Budapest nem szöszöl, az összes nyárfát kivágják a városban

Televattázza a várost, ahol egyébként az emberek több mint harmada egészségkárosító zajban él.

Megvan, amikor tavasszal vattaszerű anyag száll a levegőben, fújja a szél, összegyűlik a járdaszélnél, a lépcső alatt, mindenhol? Az a kanadai nyárfa termése.

Bár a tévhittel ellentétben a vattaszerű anyag nem allergén – a nyárfa pollenjére viszonylag kevesen allergiásak, a vattára senki –, viszont gyúlékony. De már nem sokáig: a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött róla, hogy 2025-ig az összes kanadai nyárfát kivágják a Fővárosi Önkormányzat által felügyelt közterületeken, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően pótolják más fafajtákkal – bár azok aligha lesznek akár negyven-ötven évesek, mint a kivágandók egy része.

A közgyűlésen elfogadták a város 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozó környezeti programját, valamint a főváros zöldfelületi rendszerének fejlesztési koncepcióját. Ebben szerepel egy állapotfelmérés is Budapest helyzetéről, néhány nyomasztó adattal.

Budapest levegője a 2015. évi éves átlageredmények alapján a nitrogén-dioxid és a szálló por esetében szennyezettnek számít. A főváros környezeti problémái közül az egyik legjelentősebb az elsősorban a közúti közlekedés miatt magas zajterhelés, amely károsan befolyásolja az emberek közérzetét, életminőségét és egészségét.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon