A konyhamalac a múlt, a konyhagiliszta a jövő?

A biohulladékból biogiliszták állítanak elő biokomposztot.

A konyhai zöldhulladékot bele lehet dobni a szemetesbe (rossz megoldás, elpazaroljuk a potenciálisan értékes anyagot), meg lehet etetni a konyhamalaccal (rossz megoldás, ugyanúgy elpocsékoljuk, de még a csatornába is olyasmit juttatunk, ami nem oda való), vagy lehet komposztálni. Nincs azonban mindenkinek kertje – nekik lehet még kicsit szokatlan, de jó megoldás a konyhai gilisztakomposzt-doboz.

A faládában úgy ezer giliszta él, akik az étkezésünknél keletkezett zöldhulladékból gilisztahumuszt állítanak elő, vagyis amit legtöbben a szemétbe dobnánk, abból értékes anyag lehet.

Az akár lakásban is működtethető komposztáló egy felső-ausztriai testvérpár, Thomas és David Witzeneder találmánya: egyikük asztalos, másikuk agronómus, szinte adta is magát a dolog… Az ülőhelyként is funkcionáló doboz készen is megrendelhető (265-285 euróért), de van házilag összeszerelhető változat is (170-290 euróért). A kezdeti gilisztaállomány, ha jók a körülményeik, nem kell pótolni, szaporodnak maguktól, komposztot pedig évente kétszer lehet szüretelni.

Itt tudod megrendelni, ha zöldhulladékod keletkezik, gilisztáid viszont nincsenek.

(Fotó: 1000worms)

Legfrissebb

Életmód

Ha bevállalós vagy, akkor ezt az öt pózt imádni fogod

Tegnap

Ha szeretnéd egy kicsit felpörgetni a kamatyolást extrémebb irányokba, akkor a legjobb helyen jársz. Van öt szexpózunk, ami garantáltan elfújja az eszed (hogy az AC/DC híres, Villámcsapva című számából idézzünk) – és habár elég egyedi mutatványok, szerintünk érdemes bejátszani őket, hátha az egyik bekattan és all-time kedvenccé válik. Tadaaam.

Outdoor

Fénykocka kertbe, sátorba vagy a medencébe

Tegnap

Napelemmel táplált lámpával világítani, mindig valami furcsa, perverz gondolatnak tűnt. Pedig egyáltalán nem az.

Kult & Szórakozás

A Take That is beszállt James Corden Carpool Karaokéjába

Tegnap

Corden ezúttal a Comic Relief kedvéért brit legendákkal kocsikázott, beültette a Take Thatet is a kocsijába, akik már egy kisautóba is beférnek, annyira megfogyatkoztak. Azért nem szép tőlük, hogy így elröhögnek olyan poptörténeti, komoly klasszikusokat, mint a Babe.

Autó-motor

Nemcsak a BMW, hanem a MINI és a Rolls-Royce jövőjét is felfedték

Tegnap

Bepillantást nyerhetsz a jövőbe.

Kult & Szórakozás

Itt a Justice League új előzetese

Tegnap

A DC legutóbbi mozijai után azért nem kicsit félünk Zack Snyder szuperhős-orgiájától, de Az igazság ligája új trailere azért elég komoly látványorgiát pakol le az asztalra. November 16-án derül ki, érdemes volt-e tartani tőle.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon