Nincs elég pénzünk, tehát pazarlunk az energiával

Ötödével több hőenergiát fogyasztanak a magyar lakások az EU-átlagnál.

A március 25-i Föld Órájának lényege, hogy kicsit elgondolkozzunk, hogyan tudnánk kevésbé megterhelni a környezetünket. A WWF idei akciójának fókuszában az önkormányzatok és a fűtés áll, pontosabban az önkormányzati épületek fűtése és hővédelme, valamint az önkormányzatok szerepvállalása a lakossági és települési fűtésre vonatkozóan.

Rettenetes a magyar családiház-állomány

Az ország végső energiafogyasztásának közel 40%-ért az épületek a felelősek, az épületek fogyasztásának háromnegyedét pedig a fűtés teszi ki. Ennek mennyisége azonban nagyban függ attól, mennyire jól szigetelt az adott épület.

A magyar lakásállomány közel kétharmadát kitevő, 2,85 millió családi házból pedig 2,5 millió egyáltalán nem rendelkezik szigeteléssel. Ezért lehet, hogy egy bécsi otthon energiafogyasztása például fele egy budapestiének.

Hasonlóan rossz az önkormányzati épületek helyzete. Ezeknek nagy a fűtött alapterülete, és a lakásállományhoz hasonlóan csak minden ötödik épület számít korszerűnek. Ezért a jelentős fűtési költség az önkormányzatokra hatványozottan igaz.

A szigetelés lenne a megoldás

A megfelelő szigetelés télen a falak állapotától függően 35-40%, de akár 60-65%-os energia-megtakarítás is eredményez, míg nyáron 5-7 fokkal csökkenti a lakások hőmérsékletét. Ha a fűtési és hűtési költségeken is spórolunk, akkor a szigetelési beruházások akár 2-4 év alatt is megtérülhetnek.  Így a szigetelés tekinthető az egyik leggyorsabban megtérülő befektetésnek.

Arról nincs becslés, mikorra érhetik el a magyar lakások az EU-s energetikai színvonalat.

(Forrás: WWF)

Legfrissebb

Életmód

Ha bevállalós vagy, akkor ezt az öt pózt imádni fogod

Tegnap

Ha szeretnéd egy kicsit felpörgetni a kamatyolást extrémebb irányokba, akkor a legjobb helyen jársz. Van öt szexpózunk, ami garantáltan elfújja az eszed (hogy az AC/DC híres, Villámcsapva című számából idézzünk) – és habár elég egyedi mutatványok, szerintünk érdemes bejátszani őket, hátha az egyik bekattan és all-time kedvenccé válik. Tadaaam.

Outdoor

Fénykocka kertbe, sátorba vagy a medencébe

Tegnap

Napelemmel táplált lámpával világítani, mindig valami furcsa, perverz gondolatnak tűnt. Pedig egyáltalán nem az.

Kult & Szórakozás

A Take That is beszállt James Corden Carpool Karaokéjába

Tegnap

Corden ezúttal a Comic Relief kedvéért brit legendákkal kocsikázott, beültette a Take Thatet is a kocsijába, akik már egy kisautóba is beférnek, annyira megfogyatkoztak. Azért nem szép tőlük, hogy így elröhögnek olyan poptörténeti, komoly klasszikusokat, mint a Babe.

Autó-motor

Nemcsak a BMW, hanem a MINI és a Rolls-Royce jövőjét is felfedték

Tegnap

Bepillantást nyerhetsz a jövőbe.

Kult & Szórakozás

Itt a Justice League új előzetese

Tegnap

A DC legutóbbi mozijai után azért nem kicsit félünk Zack Snyder szuperhős-orgiájától, de Az igazság ligája új trailere azért elég komoly látványorgiát pakol le az asztalra. November 16-án derül ki, érdemes volt-e tartani tőle.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon