Jogi személyként ismertek el szunnyadó vulkánt Új-Zélandon

Ha valaki kárt okoz benne, annak olyanok a jogkövetkezményei, mintha az őslakos törzseket bántaná.

Az Északi-sziget nyugati partján fekvő szent hegy, a Mount Taranaki fölött nyolc maori törzs és a kormány együtt gyakorolja majd a felügyeletet. Az új-zélandi hegy jogi személyként való bejegyzése rég várt elismerése az őslakosok hegyhez fűződő kötelékének.

Jogi személyként való elismerése azt jelenti, hogy ha valaki például kárt okoz benne, az ugyanolyan jogi következményekkel jár, mintha a törzseket bántaná. A Taranaki-hegy szunnyadó vulkán, amely 1775-ben tört ki legutóbb. Ezt Új-Zéland legnépszerűbb hegye a hegymászók körében.

Új-Zéland volt a világon első, ahol jogi személyként ismertek el egy folyót: a Whanganuit az idén, ezzel száznegyven éve tartó huzavonának vetettek véget. A maorik egynek tekintik magukat az univerzummal, benne a hegyekkel, a folyókkal és a tengerekkel.

Az új-zélandi gyakorlatot azóta más országok is átvették, Indiában például jogi személyként ismerték el a Gangeszt és legnagyobb mellékfolyóját, a Dzsamúnát, a Himalájában pedig több gleccsert, tavat, vízesést, erdőt és mezőt.

(Forrás: The Guardian, MTI)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon