Ontják magukból a kéjgázt és a metánt az óceáni kagylók és férgek

Ezentúl másképp nézünk a soksertéjűekre!

Hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt, metánt és kéjgázt bocsátanak ki az óceánok fenekén élő kagylók és férgek a beleikben lévő baktériumok révén – figyelmeztetnek a Cardiffi és a Stockholmi Egyetem kutatói.

A vízbe kerülő metán idővel a légkörbe jut, és bár a metánmolekulák élettartama az atmoszférában kétszer olyan rövid, mint a szintén klímakárosító szén-dioxidé,

A kutatók a Balti-tenger mélyéről begyűjtött üledékmintákban talált – a soksertéjűek osztályába tartozó – férgeket és kagylókat elemezték. Megnézték, milyen mértékben járulnak hozzá közvetlen és közvetett módon az óceánban zajló metán- és kéjgáz-termeléshez. Az eredmények szerint a kagylókat és férgeket tartalmazó üledékekből nyolcszor több metán szabadul fel, mint az ezektől mentes üledékekből.

„Viccesen hangzik, de a tengerfenéken élő apró állatok olyanok, mint az istállókban a tehenek: mindketten jelentős metánkibocsátók a gyomrukban lévő baktériumok miatt" – mondta Stefano Bonaglia, a tanulmány vezető szerzője, a Stockholmi Egyetem munkatársa.

Ernest Chi Fru, a Cardiffi Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője szerint „igazán meglepő, hogy a Balti-tenger a bolygó óceánjainak mindössze nagyjából 0,1 százalékát alkotja, ami azt jelenti, hogy globálisan nézve ezek a tengerfenéken élő, látszólag ártalmatlan kéthéjú élőlények hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki a légkörbe, mindezt észrevétlenül".

(Forrás: Phys.org, MTI)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon