Végre egy jó hír: úgy fest, a földi élet már nincs akkora veszélyben

Nem növekedett a globális szén-dioxid-kibocsátás 2016-ban, ami azt jelenti, hogy negyedik éve szinte változatlan szinten van az emisszió – ez pedig példa nélküli ilyen erős gazdasági növekedés idején. A kutatók egyre biztosabbak abban, hogy nem csupán átmeneti csökkenésről van szó, hanem az emberiség túl van a kibocsátási csúcson.

A holland környezeti hatásvizsgálati hatóság (NEAA) által közzétett mutatók szerint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó országaiban – Indiát leszámítva – tavaly csökkent vagy stagnált az emisszió, ami a szénfelhasználás visszaesésének és a megújuló energiaforrások fokozott használatának köszönhető.

Negyedik éve változatlan a szén-dioxid-kibocsátás mértéke a Földön, de még korai lenne fellélegezni

Továbbá a stagnáló emisszió ellenére még mindig hatalmas mennyiségű – 2016-ban több mint 35 milliárd tonna – szén-dioxid kerül a levegőbe, feltornászva a globális átlaghőmérsékletet és növelve a pusztító időjárási szélsőségek kockázatát.

Ezt olvastad már?

Élőben úgyse fogod látni: nézd meg animáción, milyen lesz a Föld 250 millió év múlva!

Már ha az emberiség nem pusztítja el előbb teljesen. A kontinensek mozognak, ezt tudjuk, és bár közvetlenül egyik olvasónkat sem érinti, nagyon érdekes megnézni, mi lesz a bolygónk jövője. Christopher Scotese-től, a Northwestern University professzorától származnak az adatok, amiből a Business Insider készített látványos animációt.

(forrás: BBC, The Guardian, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon