Ezer kilométeren át, Szibériából vezetnének vizet Kínába

A Bajkál-tóban van a világ legnagyobb édesvízkészlete. A kínai Lancsou környékén vízhiány van. Szinte adódik a megoldás.

Legalábbis ezt gondolhatták a kínai mérnökök, akik egy elég grandiózus tervet készítettek. A szakemberek elképzelése szerint a szibériai tó délnyugati részétől építenének mintegy ezer kilométer hosszú vízvezetéket, amelyen a víz a Tibeti-fennsík és a Góbi sivatag között húzódó Hehszi-folyosón keresztül eljuthatna Lancsouba.

A Bajkál-tó télen

Sokan szkeptikusan fogadták az Oroszországot, Mongóliát és Kínát érintő hatalmas programot. Vang Hao, a kínai vízgazdálkodási intézet igazgatója szerint a projektet érdemes megfontolni, ám megvalósíthatósága sok tényezőtől függ, köztük a vezeték megépítésének költségétől, a Bajkál-tóra gyakorolt ökológiai hatástól, valamint politikai és diplomáciai kérdésektől.

Vang szerint attól is függ, mire fogják használni a vizet.

Más kínai szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a projekt vezetőinek el kell gondolkodniuk azon, hogyan lehet minimalizálni egy ilyen vízvezeték hatását a tó élővilágára. Li Luo-li, a kínai fejlesztési intézet főtitkár-helyettese szerint azonban a Bajkálból elvezetett vízmennyiség csak egy töredéke lenne a tó 23 ezer köbkilométernyi édesvízének.

Volt már hasonló gondolat

Tavaly az orosz mezőgazdasági miniszter már előállt egy hasonló elképzeléssel, amikor javasolta az orosz Altaj Köztársaság vízkészletének megosztását a kínai Hszincsianggal, amit környezetvédők bíráltak.

Lancsou városa

A hírt közlő, angol nyelvű, kínai Global Times emlékeztetett arra, hogy Kínában van a világ legnagyobb vízvezetékrendszere, a déli-északi vízszállítási projekt, amely a tervek szerint 44,8 milliárd köbméter édesvizet szállít a Jangcéből három útvonalon a vízhiányos északi körzetekbe.

A keleti és a középső szakasz 2013-as működése óta már 7,3 milliárd köbméter vizet vitt Peking, Tiancsin, Hopej, Henan és Santung tartományokba. A nyugati útvonalat azonban a műszaki kivitelezés kihívásai miatt még tervezik.

(Forrás: Global Times/MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon