Nemcsak a környezetet szennyezi, de „vonzereje” ránk is pusztító hatással van

Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is – állapította meg egy nemrég elvégzett tanulmány.

Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60,3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás.

A Nicotine and Tobacco Research című szaklapban közölt metaanalízis eredményei 2000 és 2016 között végzett felméréseken alapulnak, ezekben mintegy 215 ezer résztvevőt kérdeztek meg. A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Peter Hajek elmondta, ez az első alkalom, hogy ilyen nagy létszámú elemzésben dokumentálták a kipróbálás és a rendszeres dohányzás közötti összefüggést.

Szerencsére sosem késő leszokni:

Zseniálisra sikerült ez a dohányzásellenes minikampány

Csak néhány sokkoló adat a sok közül: a világon megközelítőleg 1,1 milliárd ember, és egyúttal minden harmadik felnőtt dohányzik. Még ennél is jobban arcon üt az, miszerint évente 480 ezren halnak meg dohányzásra visszavezethető betegségekben. A WHO és sok más szervezet, valamint állami intézkedések is célul tűzték ki a dohányzás visszaszorítását, aminek az eredménye túlzottan nem látszik egyelőre.


(forrás: The Guardian, BBC, MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon