Inkább megisszuk a vizet, mint hogy energiát termeljünk belőle

A vízenergia elég nagy környezetpusztítás után termelhet környezetbarát áramot. Van stratégiai elképzelés, mennyire használnánk jövőben.

Új Mercedes-Benz B 250 e. CO2-kibocsátás: 0 g/km

A vízenergiáról rossz esetben Bős-Nagymaros, jobb esetben egy potenciálisan környezetbarát, megújuló energiaforrás jut eszünkbe. A szélenergiához és a napenergiához hasonlóan a víz erejének kihasználásával is csökkenteni lehet a fosszilis energiahordozók arányát az energiatermelésben, többek között az üvegházhatásért leginkább felelős szén-dioxid kibocsátása is jelentősen csökkenthető.

A nagymarosi vízlépcső építése (Fotó: Fortepan)

Nem csak környezetkímélő a vízenergia, sok más előnye is van: megfelelő helyen létesített erőmű esetén folyamatos lehet az áramtermelés, szabályozható a mértéke, és az üzemeltetési költsége is kifejezetten alacsony. Ugyanakkor az építésük költséges, komoly környezetkárosítással járhat, és a földrajzi adottságok miatt gyakran a megfelelő terület távol esik a felhasználási helytől.

A világ legnagyobb vízerőműve Kínában

Becslések szerint a magyarországi vízenergia-potenciál 1000 megawatt, ami nagyjából 7000 GWh energiát jelent éves szinten. A bős–nagymarosi vízlépcső lett volna a (csehszlovák, majd szlovák féllel közösen) legnagyobb létesítmény a kihasználására, ám a magyar kormány végül a környezetkárosítás miatt kihátrált a megállapodásból, jogilag ma sincs rendezve az ügy.

Éppen környezetvédelmi okokból, és a folyóink kis esése miatt nem is igazán van lehetőség további erőművek létesítésére nálunk a meglévő öt nagyobb és mintegy harminc kisebb, helyi erőmű mellett. Elméletileg a Duna lenne a legalkalmasabb erőműépítésre – 72%-a a potenciálnak –, de ott nincs erőmű, a Tiszán van két nagyobb Tiszalöknél és Kiskörénél, a többi pedig a Rábán, a Hernádon és mellékfolyóikon üzemel. Ez összesen a hazai energiatermelésnek nagyjából az egy százalékát fedezi – nem ezzel fogjuk kiváltani a szenet és az atomot.

Tiszalöki vízerőmű

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által 2012-ben kiadott Nemzeti Energiastratégia 2030 című dokumentumban sem esik túl sok szó a vízenergia hasznosításáról, az viszont kiolvasható belőle, hogy nem várható nagy teljesítményű vízerőmű létesítése a jövőben sem:


Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon