Óriási szerencse lehet egy elhagyatott Porschére bukkanni, hát még tizenháromra! A Westworld című sorozathoz kerestek forgatási helyszíneket, amikor tizenhárom 928-asra leltek, de a tulajdonosuk nem adja őket.

Csakis az USA-ban történhet meg olyasmi, hogy egy elhagyatott, sivatagos telken nem egy, hanem tizenhárom lepusztult Porsche 928-asra találsz. Steve Rhodes fotós éppen a Westworld című sorozathoz keresett forgatási helyszíneket, amikor Los Angelestől északnyugatra, egy elhagyatott telken több mint egy tucat veterán Porschére bukkant.

A Santa Monica nemzeti parktól északra található völgyben egymás mellé állítva sorakoznak a Porsche 928-asok, a 4,5 literes első szériától az 5 literes csúcsmodellig, és úgy néznek ki, hogy

már régóta senyvednek a könyörtelen kaliforniai napsütés alatt, amit a rajtuk felhalmozódott por, a kifakult fényezés és a repedések is mutatnak.

Los Angelesben nem ritka, hogy több hónapig nem esik az eső, és az erdőtüzek is gyakori problémát jelentenek, de a Porschék egyelőre egészen jól bírják.

A horganyzott karosszéria, az alumínium ajtók és motorháztető még nem rozsdásodnak, de a belső teret és az elektronikát biztosan cserélni kell majd, ha egyáltalán érdemes lesz belefogni a restaurálásba.

A telek tulajdonosának egy barátja hagyta nála a 928-asokat, de aztán sosem jött értük.

Rhodes felkutatta az autók gazdáját, de kiderült, hogy esze ágában sincs eladni őket. Nem tudni, hogy egy mániákus gyűjtögetőről, vagy egy nagyon is előrelátó befektetőről van szó, mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a Porschék egy ideig még itt maradnak.

Pedig a megjelenése idején még mostohán kezelt 928-as egyre többet ér, az utóbbi időben megduplázódott az értéke.

Az első széria S, S4 és GT változatainak értéke elérheti a 40-50 ezer dollárt, a Clubsport különkiadásért kétszer ennyit is kérhetnek, az utolsó szériás GTS még ennél is többet ér. 2019-ben például 138 ezer eurót adtak egy szép példányért.

A csúcsot alighanem az a Porsche 928 képviseli, amit Tom Cruise vezetett az egyik első filmjében, a Kockázatos üzletben,

ezt három évvel a Top Gun előtt, 1983-ban mutatták be. A Barrett-Jackson texasi árverésén az autót végül 1,98 millió dollárért adták el, és alighanem ennek is nagy szerepe lesz a típus felemelkedésében.

(Képek: Steve Rhodes, RM Sotheby's)

És ezt olvastad már?
Európában is kapható lesz az elektromos Fisker Ocean