30 évvel az első győzelme után ismét megnyerte a Dakar-ralit
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Stéphane Peterhansel rekordot rekordra halmozott, amikor idén is behúzta a Dakar-rali első helyét. Az elmúlt több mint három évtizedben 14-szer győzött már, három kontinensen, motorral és autóval is.

1988-ban indult először a Párizs-Dakar-ralin, és éppen harminc éve szerezte meg első győzelmét Yamahával a francia Stéphane Peterhansel, aki azóta minden futamot ott volt, és idén is megszerezte az első helyet. A motoron aratott hat győzelme után 2004-től még hétszer nyert autóval – Mitsubishivel, MINI-vel és Peugeot-val – az idei a nyolcadik.

és sikeresen maga mögött tartotta a másik nagy esélyesnek számító toyotás Nászer el-Attiját, a 12 szakasz után végül 13 perc 51 másodperccel nyert előtte. A dobogó harmadik helyére a tavalyi győztes Carlos Sainz ért fel, szintén MINI-vel.

az egy kategóriában aratott nyolcadik győzelme felülmúlja Vlagyimir Csagin eddigi rekordját, aki hétszer nyert a kamionok között. A navigátora Edouard Boulanger volt, aki először ült csúcskategóriás autóban.

Az orosz márka most is elsöprő győzelmet aratott, hiszen Anton Sibalov és Ajrat Margyejev révén a dobogó másik két helyét is megszerezte. A motorosok közt az argentin Kevin Benavides az első győzelmét húzta be a Hondájával.

de már az első napon nagy hátrányba kerültek műszaki hiba miatt. Hiába szerelték az autót, tartalék alkatrész híján még az értékelésen kívül sem tudták folytatni. Szalay eddig kilencszer ért célba a Dakaron, idén ez nem sikerült nekik.

A kamionok közt Scaniával indult Fazekas Károly, Horn Albert és Csákány Péter, akiknek szintén fel kellett adniuk a küzdelmet már a második szakaszon, de az értékelésen kívül végül eljutottak a célig. A motorosok között két határon túli magyar versenyző is indult, a szatmári Gyenes Emánuel és a vajdasági Saghmeister Gábor is célba ért.

Az idei Dakaron összesen 310 jármű rajtolt el, közte 108 motor, 67 autó, 58 könnyű jármű, 42 teherautó, 26 veterán és 21 quad. A táv felénél már 68-an kiestek, és a teljes 7646 kilométeres táv végére, amiből 4767 kilométer volt mért szakasz, összesen 206-an értek célba.

(Képek: Red Bull, Opel Dakar Team, Fazekas Motorsport)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.