Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

1935-ben egy olyan prototípust mutatott be a Skoda, amit az aerodinamikus formája és a szokatlan műszaki felépítése miatt is lehetett csodálni. A 935 Dynamic egyetlen példányát a gyárban újították fel.

A harmincas években egyre nagyobb teret kapott az autótervezésben az aerodinamika, és 1935-ben a prágai autószalonon a Škoda is bemutatta a saját prototípusát, amit az áramlástan tudományának legújabb eredményei alapján építettek meg. A szokatlan formájú karosszéria légellenállási együtthatója 0,37 volt, ami kiemelkedőnek számított akkoriban.

A 935 Dynamic a műszaki felépítésével is felkeltette a figyelmet.

A kétliteres, négyhengeres, vízhűtéses motorja egy boxermotor volt, amit a hátsó tengely elé építettek be. A jóval későbbi középmotoros sportkocsikról ismert megoldás jelentősen csökkentette a tömegközéppont magasságát, ami nagy hatással volt a vezethetőségére.

A négyfokozatú elektromágneses sebességváltója is igazi különlegességnek számított, ami az előválasztó funkciójával a félautomata fokozatváltást is lehetővé tette.

A prototípussal szerzett tapasztalatokat már a következő években felhasználta a Škoda, az 1936-os Popular Monte Carlo és az 1939-es Rapid is áramvonalas lett, még ha nem is ennyire.

A Popular Monte Carlo karosszériáját 1936-ban áramvonalasították

A cseh gyártó a hatvanas években kezdte visszavásárolni a különleges típusait, ekkor került vissza Mladá Boleslavba az autó, aminek a felújítása három éve lett kész, azóta a Škoda múzeumában csodálhatod meg.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.