A Toyota és a Volkswagen után most a Ford, a Renault és a Suzuki magyarországi importőre is bejelentette, hogy autókkal segíti a koronavírus-járvány elleni védekezést. Más autós cégek is a lehetőségeik szerint vállalnak részt a küzdelemben.

Az autógyártókról már tudjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt leállították a termelést, a mérnöki szakértelmüket és a gyártói kapacitásukat pedig a védekezéshez szükséges eszközök előállításához ajánlották fel. Nem jobb a helyzet az autókereskedésekben sem, ahonnan most elmaradnak a vásárlók, ezért az importőrök is ott segítenek, ahol tudnak. A hét elején már beszámoltunk róla, hogy a Toyota autókat ajánlott fel a járvány elleni védekezéshez, ezt most más márkák is folytatták.

A Renault magyarországi importőre hét autót adott használatra a Magyar Vöröskeresztnek,

hogy segítsék a szervezet munkáját ebben a rendkívüli helyzetben. Az autók egy részét a szociális gondozók használják majd az idősek, rászorulók mindennapi támogatásához, a másik részét pedig a már levett koronavírus-tesztek szállítására használják a vidéki városok és a tesztközpontok közt. Az átadott flottában Renault és Dacia személy- és haszongépjármű is található.

A Ford Magyarország is azon a területen segít, ami a szakterülete, tizenöt személyautót és kisbuszt ajánlott fel

a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak. A szervezet a legnagyobb segélyszervezetekkel együttműködve juttatja el a járműveket azokra a területekre, ahol leginkább szükség van rájuk. Az autók közt Focus, Kuga, Mondeo és Tourneo Custom is található, ezek a veszélyhelyzet visszavonásáig állnak majd szolgálatban.

A Ford által felajánlott autók segítik majd a Magyar Vöröskereszt, Katolikus Karitász, Ökomenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Baptista Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, és a Heim Pál Gyermekkórház, valamint a Szent László Kórház logisztikai, szállítási feladatait.

A korábbi maszkok és kézfertőtlenítők után a Magyar Suzuki most autókat ajánlott fel az esztergomi Vaszary Kolos kórháznak.

A márka az esztergomi gyártású Vitara és S-Cross modellekből adott át négyet-négyet a kórház orvosai és ápolói részére, akik így a járvány ideje alatt könnyebben és biztonságosabban közlekedhetnek.

Más autós cégek is felajánlották már a segítségüket a járvány elleni védekezéshez:

A Volkswagen importőre egy Caravelle kisbusszal és egy dobozos Transporterrel támogatja a Szent László kórházban szolgálatot teljesítő orvosok és ápolók szállítását, valamint a gyógyító eszközök célba jutását.

Az Audi győri üzeme a fényezőrészlegen használt védőruhákat adományozta a győri kórházaknak, és két lélegeztetőgép vásárlását is támogatták a városban.

A Mercedes-Benz is autókat adott, az Országos Mentőszolgálatnak a feladataik ellátására biztosítanak kompakt kategóriás járműveket.

A Fiat Chrysler importőre a Budapesti Polgárőr Szövetségnek ajánlott fel Jeepeket és Fiat haszonjárműveket, hogy el tudják látni a segítségre szorulókat.

A Land Rover csatasorba állított egy Range Rover Velart, hogy az Etesdadokit civil kezdeményezés önkéntesei naponta több mint 100 adag meleg ebédet szállíthassanak az orvosoknak és nővéreknek.

 

A Bridgestone tatabányai gyára a Szent Borbála kórház és a tatabányai városrendészet 12 autójára adott új abroncsokat. A kórház autói a járvány kitörése óta többet mennek a védőfelszerelések és a minták szállítása miatt, a rendészet pedig plusz feladatként az idős lakosoknak szállít házhoz meleg ételeket és gyógyszereket.

A Share Now járműmegosztó a Dél-Pesti Centrumkórház és a SYNLAB dolgozóinak munkába járásához ajánlott fel autókat a flottájából, két BMW 2-es Active Tourerrel pedig a Baptista Szeretetszolgálat viszi célba az IKEA által felajánlott ételadományt, az autók üzemanyagköltségét az OMV vállalta át.

A GreenGo autómegosztó az elektromos flottája egy részét a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak ajánlotta fel, hogy ételt tudjanak szállítani az időseknek. Szintén ezt a feladatot vállalta öt autójával és sofőrökkel a MOL Limo is.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Drámai időmérőn vezette Hamilton a pole-ba a Mercedest, Verstappen pedig a falba a Red Bullt