Már a verseny közben is kapott időbüntetést a holland.

Lewis Hamilton nyerte a Szaúd-arábiai Nagydíjat, ami több dolog miatt is az egyik legvitatottabb Forma–1-es futamként marad fent a sportág történelemkönyvében – többek között a hétszeres világbajnok és Max Verstappen csatározásai miatt.

A két vb-aspiráns jó néhányszor incidensbe keveredett egymással, a Red Bull-os hollandot többször is arra utasították, hogy jogosulatlanul szerzett előny címszó alatt visszaadja a pozícióját Hamiltonnak  – a sportfelügyelők rendre következetlen ítéletek hoztak –, valamint egy ilyen esetnél 5 másodperces időbüntetést is kapott.

A futam után pedig újabb, 10 másodperces időbüntetést róttak ki Verstappenre ütközés okozása miatt

– ez az az eset volt, amikor Verstappen úgy lelassított Hamilton előtt, hogy visszaadja a pozíciót, hogy a brit hátulról belement. A sportfelügyelők szerint az ütközés oka a hirtelen és kiszámíthatatlan lassulás volt – ezt döntse el ki-ki maga:

Itt egyébként érdemes megjegyezni, hogy a Red Bull szándékosan az utolsó kanyarra hagyta, hogy Verstappen elengedje maga mellett Hamiltont, ugyanis így a holland rögtön nyithatta volna a DRS-t, vagyis a főegyenesben lett volna esélye visszaszerezni az első helyet – tagadhatatlanul zseniális stratégiai húzás.

A holland a 10 másodperces időbüntetés ellenére is meg tudta tartani második helyét, de Hamilton győzelmével és a leggyorsabb körért járó egy ponttal beérte Verstappent a világbajnoki tabellán, azaz pontegyenlőséggel vágnak neki a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjnak.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Előfordulhat egy Djokovicéhoz hasonló botrány a Forma–1-ben?