A repülő autó régóta foglalkoztatja a kreatív feltalálókat, és most nem kisebb cég, mint a Hyundai mutatta meg a saját elképzelését. A prototípus inkább városi repülőgép, mint autó, és az Uber használná.

Talán már nincs olyan messze, hogy a légitaxi sci-fiből valósággá váljon, legalábbis az utóbbi időben elég sok gyártó dolgozik a megvalósításán.

Az Audi és az Airbus, vagy a Porsche és a Boeing már leleplezte a saját koncepcióját, és egy éve a világ egyik legnagyobb helikoptergyártója, a Bell mutatta meg, hogyan képzeli a jövő városi közlekedését. Most a Hyundai jelentette be, hogy szövetségre lép az Uberrel, és ehhez rögtön egy légi jármű tanulmányát is bemutatták.

Az S-A1 egy teljesen elektromos hajtású városi repülőgép, ami egy feltöltéssel 100 kilométert képes megtenni

300 és 600 méter közötti magasságon, 290 km/órás utazósebességgel. A Hyundai szerint az akkumulátort akár öt-hét perc alatt is teljesen fel lehet tölteni, és állításuk szerint azért szerelték fel bőségesen rotorral és propellerrel a járművet, hogy ha bármelyik meghibásodik, akkor is legyen tartalék, ami a levegőben tartja.

A városi használatot segíti, hogy a felszálláshoz nincs szükség kifutópályára, akár függőlegesen is fel tud emelkedni az S-A1.

A légitaxiban a pilótán kívül még négy utasnak van hely, de a távolabbi jövőben önvezető módban is képes lenne közlekedni, a két cég pedig komolyan gondolja, hogy gyártásba adná a CES-en megvillantott koncepciót. Az együttműködésben a Hyundai a fejlesztésért és a gyártásért, az Uber pedig az üzemeltetésért felelne.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Megcsinálták a kétkerekű Ladát, és rögtön kiderült, miért nem volt eddig kétkerekű Lada