Benzinest vagy dízelt? Örök kérdés, és lehetőségek újabban a hibrid és az elektromos autókkal is bővültek. Megkérdeztünk titeket, hogy autóvásárláskor melyiket választanátok és miért, mondjuk is az eredményeket.

Az autóvásárlás összetett dolog, nem elég, hogy olyan típust választasz, ami megfelel az igényeidnek, belefér a keretedbe, és még tetszik is, hanem azt is el kell dönteni, milyen üzemanyaggal menjen. A benzines vagy dízel kérdésére lehet meggyőződésből válaszolni, vagy kockás füzet felett számolgatva, annyi biztos, hogy mindkét típus mellett erős érvek szólhatnak, és akkor ott vannak még a hibrid és elektromos autók is.

Az utóbbi időben nem volt túl jó híre a dízeleknek, pedig igazából nem rosszabbak a benzineseknél, csak másra valók: gazdaságosan letudni a hosszú utakat. A legújabb generációs dízelmotorokat éppúgy fejlesztik az autógyárak mérnökei, hogy megfeleljenek az egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

Sok esetben túl is teljesítik, ezért könnyen lehet, hogy a többszörös szűrőrendszerrel ellátott dízelek még tisztábbak is a benzines autóknál.

A vevők is tudják ezt, ezért az eladási adatokból úgy tűnik, hogy az utóbbi időben stabilizálódik a dízelek helyzete.

Németországban, ami Európa legnagyobb autópiacának számít, ismét nőtt a dízelek eladása, de arra is kíváncsiak voltunk, hogy Magyarországon mi a helyzet dízelügyben. Megkérdeztünk titeket, és több mint háromezren válaszoltatok az autóvásárlási szokásokat firtató kérdéseinkre, amiből érdekes következtetéseket vonhatunk le.

A leginkább az látszik, hogy a magyar autósok többsége továbbra is bízik a dízel autókban.

Aki autót venne a következő három évben, és a válaszadók közül 10-ből 8-an ezt tervezik, főleg 5 évesnél fiatalabbat és dízelt választanának. 50,8 százalék venne dízelt, 45,9 százalék benzinest, miközben 17,7 százalék a hibrid és 9,4 százalék az elektromos autókat választók aránya (itt lehetőség volt egyszerre többet is megjelölni). Aki nem venne dízelt, a karbantartási költségek miatt, vagy azért nem, mert egyszerűen nem éri meg neki.

Ki venne dízelt, ki benzinest?

Az új autókat vásárlók közül 48,7 százalék választana dízelt, 36,2 százalék benzinest, míg a használtat vásárlók 55,4 százaléka nézi a dízelt, és 46,9 százalék a benzinest (itt is lehetőség volt egyszerre többet megjelölni). A dízelt választók aránya nagyobb a vidéki településeken, mint Budapesten, de néhány százalékkal még a fővárosban is többen vennének dízelt, mint benzinest. Az alternatív hajtások népszerűségét mutatja, hogy az új autóban gondolkodók 25,6 százaléka már számításba veszi a hibridet, 14,5 százalék az elektromost is.

Annak ellenére, hogy összességében a hibrid és elektromos autókat tartjátok környezetkímélőnek, és a benzineseknek inkább semleges, a dízeleknek pedig megosztó a megítélése, a legtöbb válaszoló, 39,2 százalék szerint dízellel lehet a leggazdaságosabban autózni, ez még az elektromos (34,1%) és a hibrid (23,1%) autókat is megelőzi. Az autóvásárláskor pedig a fogyasztás minden második autósnál döntő szempontnak számít.

Mi alapján választunk autót?

A fogyasztásnál csak két szempontot jelöltetek meg fontosabbnak: 70,5 százalék megválasztja a márkát, és 69,2 százaléknál döntő az ár. Lényeges még a kényelem, a méret és a dizájn, ebben a sorrendben, a környezetvédelem és a szín már kevésbé fontos. A döntés során a legtöbben (78,2%) saját maguk tájékozódnak, 38 százalékuk ismerős szakember segítségét kéri, míg a családtagok, barátok és ismerősök véleménye kevésbé befolyásol.

Az eredményeket elnézve úgy tűnik, hogy a benzines és a dízel autókról mindenkinek határozott véleménye van, és ez a dízelnek kedvez.

A válaszadók 41,1 százaléka szerint a dízelek károsanyag-kibocsátása egyértelműen javult az elmúlt két évben, és szerintük a következő 5-10 évben az új fejlesztésű motorokkal a dízelek száma ismét emelkedhet, csak 21,2 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

A dízelek népszerűsége a kilencvenes években a TDI motorokkal indult növekedésnek

A vélekedésben szerepe lehet, hogy a többségetek mostanában találkozott a dízelek megítélését javító cikkekkel. Amikor azt kérdeztük, hogy szerintetek melyik típusú autók a legnépszerűbbek, 62,9 százalék jelölte meg a benzines, 60,9 százalék a dízel autókat, a hibrid aránya 8,6 százalék, az elektromosé 2 százalék volt. Ez azonban változóban van:

a Player felmérése szerint a magyar autósok közül többen választanák a dízelt, akár új, akár használt autót keresnek.

És ezt olvastad már?
Igazi sportkombiként is kijött a Porsche Taycan