Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A sor elejére bepofátlankodó, a piros jelzésen áthajtó, a buszsávban és a leállósávban haladó autósokra vadásznak a rendőrség civil autós egységei Budapesten, és a fülön csípett sofőrök manővereiből meg is mutatták az első válogatást.

Az ünnepi időszakra időzítette a legújabb akcióját a rendőrség, amivel a szabálytalanul, erőszakosan közlekedő autósokat akarják megfékezni. Mint mondják, „mindenki észrevehette, hogy sok autós rendszeresen a kanyarodó-, gyorsító-, lehajtó-, busz-, és leállósávokat arra használja fel, hogy a zsúfolt úton előrébb jusson, lényegében erőszakosan szereznek előnyt a többi közlekedő hátrányára.” De ez szerintük nem ügyesség vagy élelmesség (hiszen a pénztárnál sem tolakodik senki a sor elejére), hanem a leggyakrabban egyszerű szabálytalanság.

Szabálytalanság esetén pedig a rendőrségnek is van jogalapja az így viselkedő autósok kiszűrésére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezért olyan célzott ellenőrzést indított, ahol

A lefülelt autósokat kivezetik a forgalomból, és a közlekedést tovább nem zavarva szembesítik a tettével, a bírságolás már a jelölt rendőrautóval érkező járőrök feladata.

Az akció neve: közlekedési pofátlan(tan)ítás!

A budapesti kapitányság közzé is tette az ellenőrzés első hat napja alatt tetten ért autósok pofátlanságaiból készült videóválogatást.

Az akcióban eddig 72 sofőr kapott bírságot, közülük

  • 12-en záróvonal átlépése miatt
  • 11-en buszsávban közlekedés miatt
  • 10-en mobiltelefon használata miatt
  • 7-en gyorshajtás miatt.

A rendőröknek több másik sofőrrel szemben is intézkedniük kellett, amiért figyelmen kívül hagyták az útburkolati jeleket, például mozgáskorlátozott parkolóhelyen parkoltak jogosulatlanul, nem vették figyelembe a megállni tilos táblát, a kötelező haladási irányt, illetve nem használták a biztonsági övet. A piros lámpán áthajtásért hat nap alatt 12 sofőr kapott helyszíni bírságot.

mert az csak tovább fokozná a feszültséget az utakon. A karácsonyig tartó akció egy új ellenőrzési módszer főpróbájának számít, amire később más időszakban és helyszíneken is számíthatunk.

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.