Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az ötvenes években nagy feltűnést keltettek, és még ma is fantasztikusak a Bertone stúdió által tervezett aerodinamikus Alfa Romeo B.A.T. tanulmányautók, amelyekre most egyben lehet lecsapni.

Az ötvenes években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az autótervezésben az aerodinamika, és ennek az előnyeit hangsúlyozza ki az a három tanulmányautó, amit a Bertone stúdiónál Franco Scaglione tervezett. A Berlina Aerodinamica Tecnica után B.A.T. névre keresztelt prototípusokat most egy gyűjteményként lehet megszerezni.

A karosszériaépítők hagyományait folytató Nuccio Bertone 1951-ben szerződtette a dizájnert,

aki a repülőgépek terén szerzett tapasztalatait kamatoztatta a stúdiónál. Franco Scaglione egy korabeli cikke szerint az aerodinamika 85 százalékban felelős egy autó hatékonyságáért.

Az elképzeléseit pedig három egymást követő látványos tanulmányautóval mutathatta meg.

A rafinált formájú karosszéria légellenállási együtthatója 0,23 lett, ami még ma is jó értéknek számít, pedig szélcsatorna és számítógépes tervezés nélkül érték el. A mindössze 43 lóerős négyhengeres motorjával a prototípus közel 200 km/órás sebességre volt képes.

Az egy évvel későbbi kiállításra készült B.A.T. 7 még tovább megy az aerodinamika terén, a hajlítottabb hátsó szárnyakkal a Cw értékét 0,19-re mérsékelték, és a tömegét is sikerült 90 kilogrammal csökkenteni. A prototípus mégis

A harmadik tanulmánynál Scaglione már a mindennapi használhatóságra helyezte a hangsúlyt, ezért a B.A.T. 9d-n a hátsó szárnyak szerényebbek lettek, a hátsó kerekeket kevésbé burkolták, hátul a rendszámtáblának is lett helye, és

A kiállítások után a prototípusokat eladták, és csak 1989-ben gyűltek össze ismét, amikor Nuccio Bertone az Egyesült Államokba látogatott.

1992-ben a Bertone születésnapi ünnepségén, 1993-ban Versailles-ban lehetett megcsodálni a koncepciókat.

1955-ben a B.A.T. 7 prototípusával még versenyeztek is Palm Springsben

A három lenyűgöző tanulmányautó most együtt kerül az RM Sotheby’s aukciójára, ahol 14-20 millió dollár közötti összeget várnak értük, ez mintegy 4-6 milliárd forintot jelent. Kivételes alkalom a tehetős gyűjtőknek, hogy megszerezzék

(Képek: RM Sotheby's, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.