Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A berlini fal leomlása után harminc évvel érdekes történetet mesél el a BMW. A The Small Escape című kisfilm arról szól, hogyan szöktettek át embereket egy aprócska Isetta motorterében. A filmet teljes egészében Budapesten forgatták.

A berlini The Wall Museum több ezer relikviát őriz az egykor kettéosztott város, a vasfüggöny és az ellenőrzőpontok történetéről, és a múzeum emeletén áll a valaha használt legkisebb szöktető autó, egy BMW Isetta. Az egyik idegenvezető a 79 éves Klaus-Günter Jacobi, akiről talán kevesen tudják, hogy nemcsak számos szökés történetét ismeri, de az Isetta motorterében végrehajtott szöktetést is ő találta ki. Ezt meséli el a The Small Escape című rövidfilm.

A mozifilmekre jellemző minőségben forgatott alkotás 1964-be kalauzol vissza.

Klaus-Günter Jacobi családja már három évvel a fal felépítése előtt, 1958-ban elköltözött a város keleti feléből, így amikor régi barátja, Manfred Koster megkérte, hogy segítsen neki megszökni az NDK-ból, merész ötlettel állt elő. Remélte, hogy a mindössze 2,3 méter hosszú és 1,4 méter széles, kétüléses autócska nem tűnik fel az ellenőrzőponton szolgáló katonáknak, ezért abban szöktetné át a barátját.

és egy műhelyben át is alakította az Isettát. Nyílást vágott az üléssor mögött, megemelte a kalaptartót, kiszerelte a pótkereket, a fűtést és a légszűrőt, a gyárilag is kicsi, 13 literes üzemanyagtartályt egy kétliteresre cserélte, ami még éppen elegendő lehet a rövid útra, így teremtett szűkös búvóhelyet egy ember számára.

A szökésről készült rövidfilm érdekessége, hogy Budapesten keltették életre a hatvanas évek Berlinjét.

A stáb felépítette a berlini fal egy részletét, az ellenőrzőpontot és a határsávot is, és a film hangulata is kellően nyomasztó lett. 1964. május 23-án, röviddel az ellenőrzőpont éjféli zárása előtt Klaus-Günter és az átalakított BMW Isetta átgurult a nyitott sorompó alatt, és a sikeres szöktetés még többeknek adott ihletet. A következő években még nyolc embernek sikerült hasonló módon megszöknie az NDK-ból, a legendás BMW Isetta pedig még ma is a berlini The Wall Museum emeletén áll.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.