A gesztusvezérlés után itt az újabb high-tech megoldás a BMW-től: a lebegő műszerfal hologramos menüpontjai között egyszerű kézmozdulatokkal böngészhetsz.

Az érintőképernyő már annyira nem nagy szám, hogy az alsóbb kategóriás autókban is megtalálod, a prémiummodellekben pedig ott az érintőpad, amire betűket rajzolva könnyebben beviheted az úti célt a navigációba. Ezen a téren most a BMW jár az élen, hiszen a 7-es sorozat után az új 5-ösben is benne van a gesztusvezérlés, amellyel zenét hangosítani vagy hívást fogadni a levegőben mutatott kézmozdulatokkal tudsz.

Most pedig itt a következő lépés, a hologramos lebegő műszerfal. Már egy éve bemutatta a BMW az AirTouch névre keresztelt megoldást, ami hasonlít a mobiltelefon érintőképernyőjéhez, csak éppen nem kell megérinteni a kijelzőt. Ugyanúgy lapozhatsz rajta, miközben szenzorok figyelik a kezed minden mozdulatát. A januári Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai kiállításra a BMW már a következő lépcsővel készül: a lebegő műszerfallal.

A kezelése továbbra is a kezed mozdulatával történik, de a menüt nem kell a kijelzőn nézni, hiszen a hologramhoz hasonló megoldás vetíti ki a műszerfal fölé. Szenzorok és kamerák figyelik az ujjaid, és amint hozzáérsz egy virtuális menüponthoz, önállóan kapcsolódik a megfelelő funkció. A BMW egyelőre csak egy képet mutatott az újdonságról, de január elején, a CES megnyitója után többet is megtudunk a jövő BMW-inek műszerfal-megoldásáról.

És ezt olvastad már?
Fantasztikus pályagépet építettek egy klasszikus Fiat Pandából