BMW-motorral dobták fel ezt a W124-es Mercedest
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A Hartge az egyik legelismertebb német tuningcég volt, de közel fél évszázad után nemrég végleg lehúzták a rolót. Talán a legérdekesebb alkotásuk volt a BMW-motoros Mercedes, ami most eladó lett.

1971-ben alapította műhelyét a Hartge, amely főleg BMW-k tuningolásával foglalkozott, és a specialitásaik közé tartozott, hogy valószerűtlenül nagy motorokat szereltek az autókba. 1985-től hivatalosan is gyártónak számítottak, ezért a tőlük kikerült modellek saját alvázszámot kaptak. 2019-ben a Hartge sajnos csődbe ment, és most a történetük fontos darabja vált eladóvá.

Az eredeti háromliteres, soros hathengeres, 180 lóerős motorja helyére egy 3,5 literes került, de nem a Mercedestől, hanem a BMW-től. Az M1-ből és a korabeli M5-ből származó erőforrás tökéletesen elfért a korábbi motor helyére.

A BMW-motor sem maradt meg gyári állapotban, a teljesítményét 330 lóerőre növelték,

amit a 6-os sorozatból származó kézi váltó továbbított a hátsó kerekekhez. A Frankenstein-Mercedes vezethetősége is a BMW-éhez hasonlított, amihez az áthangolt futómű, a feszesebb Bilstein lengéscsillapítók is hozzájárultak.

és a korabeli sajtó odáig volt érte. Nem is hagyták kihasználatlanul, 131 ezer kilométert mutat az órája, és ebben az eredeti állapotában lehet licitálni rá az RM Sotheby’s esseni árverésén, amit júniusra halasztottak.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.