Újabb ígéretes elektromos autó prototípusát mutatta be egy kínai cég, de a Byton a többi próbálkozással szemben tényleg sikeres lehet, ugyanis nem ígér semmi olyat, ami ne lenne megvalósítható. A teljes szélességű műszerfali képernyője pedig egyszerűen lenyűgöző.

Byton a neve a legújabb autómárkának, ami elektromos hajtású típusokkal hódítaná meg a piacot. A cég kínai, de a vezetője európai, az a Carsten Breitfeld, aki a BMW i részlegét irányította korábban. Most pedig bemutatták az első prototípust, amiből a gyártásra kész modellt fejlesztik egy-két éven belül. A divatnak megfelelően egy áramvonalas crossoverről van szó, de belül ennél azért több érdekességgel szolgál.

Igen, az a képernyő helyettesíti a műszerfalat, ami 49 colos képátlójával még tévének is méretes lenne.

Mit tud ez a nagy kijelző?

Minden funkciót ezen az 1,25 méter széles kijelzőn lehet kezelni, a sofőr pedig még egy külön 8 colos táblagépet is kapott a kormánykerék közepére a vezetéshez kötődő funkciók kezelésére. A Byton igazi okosautó, például arcfelismerő kamerával nyithatjuk az ajtókat, de az utastérben is felismeri az utasokat, és a számukra elmentett klímát és zenét tölti be. A cég illetékesei szerint a legtöbb részlet gyártásba kerül, beleértve a szélesvásznú műszerfalat is.

Autónak milyen a Byton?

4,85 méter hosszú, 1,94 méter széles és 1,65 méter magas a Byton, amit kétféle hajtással lehet rendelni. Az alapmodellben a hátsó kerekeket hajtja egy 272 lóerőre és 400 Nm-re képes elektromotor, míg az összkerékhajtású változatban az első kerekekhez is került egy villanymotor, ez már 475 lóerős és 710 Nm a nyomatéka. Az előbbi 400, az utóbbi pedig 520 kilométert megy egy feltöltéssel, ami már elég ígéretes érték.

Mikor lehet kapni?

A modern kor elvárásainak megfelelően természetesen önvezető funkciók is kerülnek a Byton autójába, kezdetben részlegesen, 2020-tól pedig akár teljesen önállóan is elboldogul az elektromos crossover. Ha minden jól megy, akkor a gyártás 2019-ben kezdődhet, és a 45 ezer dolláros, azaz körülbelül 12 millió forintos alapár is jól hangzik ahhoz, hogy a Tesla és más elektromos autók reális alternatívája legyen a Byton.

És ezt olvastad már?
Európában is kapható lesz az elektromos Fisker Ocean