Sok más európai országhoz hasonlóan a britek kormánya is arra készül, hogy belátható időn belül megtiltja a hagyományos benzin- és dízelmotoros új autók forgalmazását. A hibridek maradhatnak, de azok sem sokáig.

Az emissziós normák szigorításával, a hibrid és elektromos autók terjedésével egyre inkább úgy tűnik, hogy a hagyományos belsőégésű motoros modellek napjai meg vannak számlálva. A legutóbb a brit kormány jelentette be, hogy 2030-tól megtiltja a benzin- és dízelmotorral szerelt új autók és haszonjárművek forgalmazását, 2035-től a hibridekét is.

Már 2017-ben célul tűzték ki, hogy 2040-től csak hibrid és elektromos autók kerülhetnek forgalomba Nagy Britanniában, de most egy évtizeddel korábbra hozták a határidőt. Boris Johnson szerint

ez alatt bizonyára a nagyobb akkumulátoros, konnektorról is tölthető plug-in hibrideket érti.

A „zöld ipari forradalom” néven meghirdetett program ezen kívül azt is tartalmazza, hogy 2030-ra minden brit háztartásnak szélerőművek szolgáltassák az energiát, 2050-re pedig nettó semleges széndioxid-kibocsátóvá váljon a brit gazdaság. A kormány ezeknek a céloknak a megvalósítására 12 milliárd font beruházást tervez, ami 4900 milliárd forintnak felel meg.

és az akkumulátorokat gyártó brit üzemek létesítésére. A tervekben több ezer tiszta üzemű autóbusz beszerzése és több száz kilométer kerékpárút építése is szerepel.

(Nyitókép: Getty Images)

A váltásra az autógyártók is készülnek, nemrég a Bentley is bejelentette a saját tervét:

Más országban ennél is hamarabb jön a tiltás, olvasd el a cikket itt

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.