Utasként, nem vezetőként, de úgy is érdekes.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és két szolgáltatója, a BKV Zrt. és az ArrivaBus a Mercedes és az MAN legmodernebb csuklós elektromos városi autóbuszait tesztelik valós forgalmi környezetben. A járművekkel a 7-es, valamint a 8E vonalon lehet találkozni, amelyeken bárki ingyenesen utazhat.

Az ArrivaBus által tesztelt teljesen elektromos MAN Lion’s City 18E városi autóbusz május 21-ig, szombatig van forgalomban a belvárost is átszelő 8E vonalán, e8E jelzéssel. A 18 méter hosszú csuklós busz minden körülmények között mintegy 300 kilométeres hatótávot garantál. Ezt a még napjainkban is kiemelkedőnek számító 640 kWh-nyi akkukapacitás biztosítja, amelyből 512 kWh energia áll rendelkezésre. A busz teljes hosszában alacsonypadlós, és dupla klíma szolgálja az utasok igényeit.

A BKV Zrt. által vizsgált Mercedes eCitaro G elektromos csuklós autóbusszal május 17. és 23. között a 7-es busz vonalán (e7 jelzéssel), május 24. és 30. között pedig a 8E busz vonalán lehet találkozni (e8E). A busz szintén 18 méter hosszú, klimatizált és teljes hosszában alacsonypadlós. Egy 441 kWh összkapacitású akkumulátor hajtja, amellyel akár 340 kilométert is képes megtenni városi körülmények között.

A tesztjáratokon ingyenesen lehet utazni, bárki kipróbálhatja azokat, a BudapestGO rendszerében percre pontosan nyomon lehet követni, épp merre haladnak a járművek.

(Forrás: BKK. A képeken a Mercedes eCitaro G szerepel.)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Mi ez a furcsa autócska, ami rekordot döntött a goodwoodi pályán?
Egyetlen stílusos teraszról sem hiányozhat ez a kiegészítő