Gyorsan terjedt a hír, hogy Elon Musk életét vesztette egy felrobbant akkumulátor miatt, ami persze nem igaz, de a Tesla-részvények árfolyamát azért megingatta – valószínűleg ez is volt a cél.

Nem, Elon Musk nem halt meg, hiába terjedtek el róla ezek a hírek az elmúlt napokban. A Tesla-alapító milliárdos haláláról szóló bejegyzések a Twitteren kaptak szárnyra, de nagyon úgy tűnik, hogy egy összehangolt akcióról van szó, amelynek egyetlen célja, hogy befolyásolja a Tesla mostanában egyébként is elég ingatag részvényárfolyamát.

Musk halálhíre a Twitteren kezdett terjedni, alacsony követőszámú fiókok osztották meg a #RIPElon hashtaggel, és hamis képeket is készítettek hozzá, mintha az Al Jazeera, a Buzzfeed, a Fox News vagy az elektromos autókkal foglalkozó Electrek adott volna hírt róla.

Még egy sajtóközleményt is hamisítottak a Tesla PR-részlegének nevében, pedig a Teslának nincs is PR-részlege.

A manipulált hírek Elon Musk fotójával jelentek meg, olyan neves oldalakra mutató linkekkel, mint a BBC, a Reuters és a Wall Street Journal, csakhogy ezek a linkek sem működtek. Amikor pedig a nem létező linkek miatt kérdőre vonták azok megosztóját,

annyit feleltek, hogy biztosan a Tesla-részvényesek képviselői próbálják meg eltüntetni az igazságot.

Az igazság ezzel szemben az volt, hogy a Tesla-részvények árfolyama így is 6 százalékot esett egyetlen óra alatt.

Az árfolyam idén január végén érte el a csúcsát 883,09 dollárral, és azóta 38 százalékot esett, főleg amióta a Tesla bejelentette a másfél milliárd dolláros befektetését a Bitcoinba. Az akcióval egy nagyobb felvásárlásnak próbálhattak megágyazni a spekulánsok.

Ami miatt nagyon ízléstelen az egész, hogy még Elon Musk gyermeke anyja nevében is hamisítottak posztot, és „kiszivárgott” fotókat töltöttek fel a netre az állítólagos balesetről. Persze mivel Musk a világ leggazdagabb embere, ha tényleg baleset történt volna vele, akkor nem néhány rosszul manipulált kép és nem működő link adott volna hírt róla.

Elon Musk néha egyébként is a világ legnagyobb trollja tud lenni, szóval valószínűleg inkább jót szórakozott az egészen.

(via, kiemelt kép: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Szerinted ki lesz idén a Forma–1 világbajnoka? Szavazz!
Ajánlunk neked 3 gyönyörű panorámával megáldott szpotot túrázáshoz