Egy új korszakot nyitott a Ferrarinál a 308 GTB, amelynek formáját a Pininfarina tervezte, és nemcsak a monacói utcákon mutatott jól, hanem komolyan versenyeztek is vele. Egy ilyen ritkaság került most eladósorba.

1975-ben a párizsi autószalonon mutatkozott be a 308 GTB, amely új korszakot nyitott a Ferrarinál: a V8-as sportkocsikét, amelyek utódai olyan típusok, mint a 328, 348, F355, 360 Modena, F430, 458 Italia és a legújabb 488 GTB. A Pininfarina által tervezett ék alakú forma igazi legendává vált, és ezzel a típussal próbálta ki magát a Ferrari a raliban is.

A 308 GTB igazi sikermodell lett, összesen 12 ezer példány kelt el belőle, ezért számít ritkaságnak a versenyváltozat, amiből eredetileg csak 14 darabot készítettek. A Group 4 szabályai szerint építették át az autót, üvegszálas karosszériaelemekkel és polikarbonát oldalüvegekkel, amivel a versenyautó csak 1085 kg-ot nyomott, 200 kilóval kevesebbet, mint az utcai modell.

De a 3 literes V8-as motorja is erősebb lett, a szárazkarteres, kovácsolt dugattyúkkal szerelt erőforrás 297 lóerőt teljesített. A képeken látható példány pedig egy évvel ezelőtt teljes felújításon esett át, amikor darabjaira szedték a motort is. De nem azért, hogy aztán vitrinben őrizgessék, felújítása óta már fél tucat veteránversenyen indultak vele.

Az 1980-as évjáratú 308 GTB a Bonhams árverésére került, hogy új tulajdonosa is élvezhesse vele a csapatást a legszebb európai utakon. Ehhez azonban legalább 2-300 ezer eurót, azaz 60-90 millió forintnak megfelelő összeget kell rá félretennie.

Milyen a hangja egy ilyen gépnek? Hallgasd csak:

És ezt olvastad már?
Fantasztikus pályagépet építettek egy klasszikus Fiat Pandából