A világ legjobban gyorsuló sorozatgyártású autója lett negyedmérföldes távon a Rimac elektromos hajtású szuperautója, a két hónapja bemutatott Nevera, amivel a Bugattit és a Teslát is megelőzte.

Csak egy hónappal az után, hogy a Rimac bejelentette, hivatalosan is egyesült a Bugattival, most ismét hallatott magáról a horvát márka.

A nemrég bemutatott elektromos szuperautójuk, a Nevera a világ legjobban gyorsuló sorozatgyártású autója lett. Az eredményt egy erre a célra kialakított kaliforniai versenypályán érték el.

A négy elektromotorjával összesen 1914 lóerős teljesítményre képes Nevera világrekordot állított fel azzal, hogy 8,582 másodperc alatt futotta meg a negyedmérföldes távot,

269,58 km/órás sebességgel a végén. A mérés idején 37 Celsius-fokos hőség volt, a speciálisan felkészített pálya hőmérséklete elérte a 65 Celsius-fokot.

A rekorder Nevera ugyanazt a Michelin Pilot Sport 4S abroncsot viselte, mint a vásárlókhoz kerülő példányok,

és további érdekesség, hogy a legjobb eredmény aznap már a tizedik próbálkozás volt, előtte hasonlóan gyors, de rekordnak még nem számító tíz gyorsuláson volt túl az elektromos hajtású szupersportautó.

A Rimac ezzel olyan nagyágyúkat utasított maga mögé, mint a Tesla Model S Plaid a 9,23 másodperces eredményével és a Bugatti Chiron a 9,4 másodpercével. A hibrid szupersportautók, mint a McLaren P1 és a Porsche 918 Spyder a negyedmérföldes távot 9,8 másodperc alatt képesek teljesíteni.

A Nevera korábbi legjobb eredménye 8,62 másodperc volt, amit egy horvátországi repülőtér-kifutópályán értek el, korántsem ideális körülmények között. A 150 példányos limitált szériában készülő Rimac érdekessége pedig, hogy a jövőben online szoftverfrissítéssel ennél is nagyobb teljesítményt lehet majd kihozni belőle.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Európában is kapható lesz az elektromos Fisker Ocean