Hogyan vezess biztonságosan téli időszakban?
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A téli vezetés rendkívül nehéz lehet, főleg a nem takarított mellékutakon vagy éjszaka. Sőt, a téli szezonban a zord éghajlati viszonyok próbára tehetik a vezetési képességeidet, még akkor is, ha rutinos sofőr vagy. Ezenkívül a ködös napok rossz látási viszonyokat eredményeznek, ezért fokozottan ébernek és körültekintőnek kell lenned, miközben a nehéz téli körülmények között közlekedsz autópályán vagy autóúton.

A szeszélyes időjárás, a veszélyes vezetés és a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása az elmúlt években növelte a halálos kimenetelű közúti balesetek számát. Cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb tippeket, amelyek segítenek elkerülni a balesetek lehetőségét hóban és téli időben történő autózás közben.

Használj téli gumikat

A gumis szakma egyetért abban, hogy a hideg időszak beköszöntével csak téli gumikkal közlekedj, a legtöbb európai országban már előírás, nálunk ilyen szabály még nincs. Havas és csapadékos környezetben a téli gumiabroncs biztosítja járműved számára a leghatékonyabb tapadást, amelynek következtében biztonságosan tudod kormányozni autódat. Mindemellett a téli idényre jellemző gumiabroncsok jelentős biztonságot nyújtanak nedves útviszonyok között, és költséghatékonyak. Extra mély futófelületekkel rendelkeznek.

Közlekedj a sávodban!

Mindig veszélyes, ha a sofőr hirtelen sávot vált, és a jeges, havas úton még kockázatosabb lehet, főleg, ha autópályán közlekedsz. Ha nem kell előzni, akkor maradj a sávodban és vezess körültekintően figyelve a többi autósra. Kerüld az agresszív gyorsítást előzés közben is, mert soha nem tudhatod, hogy milyen váratlan helyzettel találod szembe magad. Ugyanez vonatkozik a hirtelen fékezésre: előre nem láthatod, hogy mennyire csúszós vagy jeges az útszakasz és nagy sebesség mellett veszélyes lehet a gyors fékezés.

Ne lépd túl a sebességet!

A legtöbb modern jármű már úgynevezett tempomattal van felszerelve, amelynek előnye, hogy nem kell mindig lábadat a gázpedálon tartani. A kormányon lévő + vagy – gomb segítségével szabályozhatja a sebességet. A városi közlekedésben ennek a szerkezetnek nem sok hasznát veszed, hiszen a dugóban alig tudsz haladni. Autópályán a megengedett 130 km/h ezt ne nagyon lépd túl, pláne, ha nem ismered az útviszonyokat vagy nem vagy rutinos vezető. Segítségedre lehetnek a navigációs appok, mint a Waze, amely figyelmeztet (hangban, vagy a kijelzőn piros jelzéssel) menet közben a helyes sebességre.

Az autód legyen látható!

Rendszeres időközönként tisztítsd meg az ablakokat és a szélvédőt kívülről és belülről, hogy vezetés közben jól kiláthass rajtuk. A téli vezetés egyik veszélye, ha a szélvédők havasak vagy párásak. Ez súlyosan korlátozza a jó látást, és balesetet eredményezhet. A friss, száraz levegő beáramlásához tekerd le az ablakokat egy ideig, vagy növeld a belső fűtést. Erős havazás esetén pedig mindig takarítsd le az autót. Célszerű eltenni jégkaparót, kefét és jégoldót.

Nézd az utat!

Télen akkor is körültekintően kell vezetned, ha már ismered az úticélodat és számos alkalommal jártál azon az útszakaszon. Ugyanis az időjárás ilyenkor teljes kiszámíthatatlan, figyelned kell az előtted haladóra és a saját sebességedre.

Ha csak egy másodpercre elkalandozol annak súlyos következményei lehetnek. Az éberség tehát nagyon fontos, a korábban említett navigációs szoftverek szintén jó szolgálatot nyújtanak, de nem szabad folyamatosan a telefonodat bámulni, mert kizökkenthet a koncentrálásból. Az a legjobb, ha mindenre fel vagy készülve, így kevésbé érhetnek meglepetések.

Fényszórók menetfénnyel

Az Autótudós magazin szerint a téli vezetés előtt és közben győződj meg róla, hogy a fényszórók megfelelően vannak-e beállítva. Bár jó ötletnek tűnhet a távolsági fények használata téli útviszonyok között, de épp ellenkezőleg. A távolsági fények általában tükrözik a ködöt vagy a hóesést, és tovább csökkentik a látási viszonyokat. A távolsági fényszórókkal való vezetés sok kellemetlenséget okoz a szembejövő sofőrök számára is, és rendkívül veszélyes lehet, mivel a nagy intenzitású fény elvakítja őket. A téli időben történő vezetés nemcsak a személyes, hanem a mások biztonságáról is szól.

 

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.