Három modellt is elvitt a Hyundai Barcelonába, mi pedig nyaktörő szerpentineken vezettük őket, és kicsit a motorháztető alá is benéztünk.

Komoly ambíciókat dédelget a Hyundai, amely 2021-re a legfontosabb ázsiai autógyártó lenne Európában. Ehhez 30 új modell és modellvariáns bevezetését tervezik, és kiemelt szerepet szánnak az SUV-szegmensnek.

Barcelonában nem is aprózták el a dolgot, a frissített Kona, Tucson és Santa Fe modelleket is bemutatták.

Mindegyiket egy-egy településről nevezték el, Kona a Hawaii-szigetek egyik körzete, Tucson egy sivatagi város Arizonában, Santa Fe pedig hasonló város Új-Mexikóban.

Mindháromhoz jár 5 év garancia kilométer-korlátozás nélkül, mindháromhoz van navit is mutató HUD-kijelző, no meg számos olyan fícsör, amelyek ár/érték arányban továbbra is a legjobbak közt tartják a márkát.

Kona, a legvagányabb

Kezdjük a végéről, a tesztnap utáni kiselőadásról, amikor szép sorban feljött a színpadra a Hyundai három vezető mérnöke. Mindannyian egy-egy más területért felelnek, és mindannyian németek – ez tökéletesen mutatja, mennyire komolyan veszi a gyártó ezt a piacot, és bizony mindegyik tesztelt példány megfelel az itteni igényeknek minőségérzetben, vezetési élményben, anyaghasználatban egyaránt.

Formatervben talán a Kona a legerősebb: a keskeny, futurisztikus első lámpák, a kaszkádos hűtőrács dinamizmust és erőt sugároznak, de a kerekek fölötti fekete betétek is megtörik a konvenciókat, ahogy a hátsó rész is karakteresebb lett.

De fontosabb, mit tud az autó belül. Az utastér a megemelt üléspozícióval szintén rájátszik a SUV-élményre, nem is beszélve a választható négykerék-hajtásról. Számos beltéri elemet díszítenek élénk lime-csíkok, éppen annyira, hogy ne tengjen túl, de egyértelműen feldobja a visszafogott szürkés belvilágot.

A lime biztonsági öv például telitalálat: az ehhez hasonló apró, mégis figyelemfelkeltő megoldások a márka védjegyei, az ember azt érzi, a Hyundainál minden apró részletre odafigyelnek.

Mondhatnánk, minden modellhez jár a megnyugtató érzés is, hogy komfortot és nyugalmat is kapsz a kocsihoz, lesz hová tenned a telefont, az ásványvizet, a napszemüveget, és még találsz egy-két további hasznos furfangot is.

Továbbá a lime csak egy példa: összesen 27 féle színkombinációban rendelhető a Kona, nem létezik, hogy ne találj megfelelő leosztást.

Végül még a vagány beltérnél is fontosabb a műszaki tartalom: az ötcsillagos töréstesztet (Euro NCAP) erősítő vezetéstámogató rendszerek hosszú sora, többek között a sávelhagyást megelőző rendszer, az elülső ütközésre figyelmeztető rendszer gyalogosfigyelő móddal, vészhelyzeti automatikus fékezéssel, fényszóró asszisztens, a vezető éberségére figyelmeztető rendszer, holttér-figyelő, mögöttes keresztirányú forgalomfelügyelet.

Mindez a másik két tesztmodellre is igaz, ahogy az olyan infotainment megoldások is, mint az extraként rendelhető vezeték nélküli mobiltöltő (Qi), illetve az okostelefon tartalmát a héthüvelykes kijelzőn megjelenítő rendszer.

És akkor a leglényegről, a motorról és a váltóról is szóljunk. Az egyliteres benzines turbóhoz hatfokozatú manuális váltó jár, a kombinált fogyasztást pedig 5,3 literre várhatjuk. De ha már SUV, van 1,6 literes, 177 lóerős T-GDI-motor hétfokozatú duplakuplungos váltóval. És most már előrendelhető a Kona új generációs 1,6-os dízelmotorja is, mindkét váltóval.

Tucson, lágy hibrid hajtással

A fenti leírás (gazdag felszereltség, minőségérzet, többféle váltó) szinte egy az egyben illik a másik két modellre is. Az eltérések elsősorban a méretbeli különbségekből adódnak, illetve vannak egyedi műszaki megoldások is - a Tucsonnál ilyen a lágy hibrid meghajtás, az első a Hyundai történetében.

A villamosításra tervezett technológia egy 0,44 kW/órás, 48 voltos lítium-ion akkumulátort, egy Lágy-Hibrid Indító Generátort (MHSG), egy LDC-átalakítót (alacsony feszültségű DC/DC) és egy invertert tartalmaz.

Gyorsítás közben az MHSG 12 kW-ig támogatja a motort, ezáltal csökkentve az üzemanyag-fogyasztást, a rendszer automatikusan kapcsol a motor mechanikus használata és az energia-visszanyerés között.

Érdekes módon azonban a 48 voltos villanymotor plusz ereje nem nagyon érződik a kétliteres dízel mellett, ellenben a motor megfelel az új, Euro 6d Temp kibocsátási szabvány határértékeinek.

Összesen két benzin- és három dízelmotor rendelhető a modellnél, az erősebb változatokhoz a hatfokozatú manuális váltó mellett hétfokozatú duplakuplungos automatával, sőt a legerősebb, 2.0-s dízelnél elérhető a nyolcfokozatú automata is. Jövőre pedig az akkor kijövő 1,6-os dízelnél is elérhető lesz a lágy hibrid hajtás.

Ha már váltó: az általunk kipróbált modelleknél nagyon finoman dolgozott az automata, nagyon sima, egyenletes gyorsulással, szinte észrevehetetlen váltásokkal. Egyedül a hirtelen gyorsítás produkált az automata sajátosságaiból adódó érdekességet:

az országúton lelassítottunk városi tempóra, majd hirtelen tövig nyomtuk a gázt, mire néhány másodperc hatásszünet következett, és csak aztán a gyorsulás.

Az automata a kívánt erős gyorsításhoz előbb visszakapcsolt két-három fokozatot, ez okozta a szokatlan jelenséget. Ugyanakkor a kocsi itt sem rángatott, nem szaggatott, tökéletesen kezes maradt – viszont ha például egy traktort akarunk így megelőzni egy nem túl hosszú egyenesben, akkor bizony ezzel is kalkulálni kell.

A Tucsonnak már a csomagtartója is komolyabb, alapból 513 literes, ami a hátsó ülések hajtogatásával egészen 1503-ig feltornászható, azaz nem csak az oviig lehet biztonságosan elvinni a gyereket, de a felfújható cápát, meg a pumpát sem kell otthon hagyni egy nagyobb családi nyaralásnál.

Kiemelendő még a Krell hangrendszer, a hét éven át ingyen frissített Live Services navigációs rendszer valós idejű infókkal, a hátsó USB-bemenet, illetve a hátramenetben 360 fokos látóteret biztosító kamerarendszer.

A Tucson tehát mindent tud, amit kell, aki többre vágyik, az valójában saját plázát akar, nem autót. Nem véletlenül ez volt a Hyundai legkapósabb modellje az elmúlt két évben Európában.

Santa Fe, a legnagyobb

Szó szerint a legnagyobb Hyundai SUV (4770 milliméteres hossz, 1890 mm-es szélesség), amely komoly előrelépés a modellelődhöz képest.

Hétszemélyes, három sor üléssel, és egy kicsit vicces funkcióval: figyeli, van-e utas a hátsó ülésen, amikor a sofőr elhagyja az autót. Igazi gyerekbarát kocsi, amikor hátulról valamilyen jármű közeledik, csak akkor engedi kiszállni az utasokat, ha már biztonságban megtehetik.

A második üléssorban 38 mm-rel nőtt a lábtér, az egy érintéssel lehajtható ülések pedig megkönnyítik a beszállást a harmadik sorba.

A tekintélyes méret a vezetéskor is észlelhető, mintha egy félig mikrobusz, félig autót irányítanánk, de ez egyáltalán nem zavaró. És nem is kell tőle megijedni, a fent emlegetett automata váltó és a vezetőt támogató rendszerek megnyugtatják az új modellektől idegenkedő sofőröket is. És akkor ott van még a számos apró figyelmesség, ebben az esetben még az A-oszlopot is bevonták finom textillel, és ettől az alig észrevehető húzástól is sokkal otthonosabb lett az autó.

Technikailag mindent tud, amit a társai, de van egy-két pont, amire külön is kell térnünk: az új összkerekes megoldás (HTRAC) változtatható módon, külön vezérli a forgatónyomaték elosztását és a fékerőt az elülső és a hátsó kerekeken, az aktuális sebesség függvényében. Van sport, komfort és öko fokozata is.

Jelentősen csökkent a zaj az elődhöz képest, még megerősített padlólemezt, és vastagabb szőnyeget is készítettek a cél érdekében.

A Santa Féhez rendelhető leggyengébb motor is 150 LE (egy 2.0-s dízel), de van 2,2-es, 197 lovas dízel is, illetve egy 2,4 literes, 185 lóerős benzines. A nyolcfokozatú automata váltó diszkréten teszi a dolgát, de a dízelekhez hatfokozatú manuális váltó is választható.

Talán már csak egy nagy lépést kell megtennie a Hyundainak, hogy ne csak lépést tartson a trendekkel, hanem diktálja is azokat, és olyan megoldásokkal álljon elő, amelyeket már mások lesnek majd el tőlük. Az európai igényekhez tökéletesen felnövő koreai gyártó a közeljövőben olyan fejlesztéseket tervez, amelyek az ínyenceket is kielégítik. Erről bővebben itt olvashatsz:

Szédítően futurisztikus az autózás közeljövője - Roadster

Óriási átalakulások zajlanak az autóiparban, a tervezgetett önvezető autók technikai, a közösségi szolgáltatások társadalmi változásokat hoznak majd, miközben többféle hajtáslánccal kísérleteznek a gyártók. Ebben az őrületben lehetetlen megmondani, hogyan autózunk majd tíz év múlva, már csak azért is, mert bármikor előbukkanhat például egy újfajta, a társait leigázó akku-technológia valamelyik K+F laborban.

És ezt olvastad már?
Jenson Button eladja ezt a menő Ford Broncót