Így büntetik a nem megfelelő követési távolságot Németországban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A gyorshajtás helyett a nem megfelelő követési távolság a balesetek elsőszámú forrása a német rendőrök szerint. Most megmutatják, hogyan ellenőrzik.

A sebességhatárok betartása még nem elég, megfelelő követési távolságot is kell választani ahhoz, hogy biztonságos legyen a vezetés. Németországban, ahol az autópályák nagy részén nincs sebességkorlát, szigorúan ellenőrzik a követési távolságot, és a bajor rendőrség most egy példán keresztül azt is megmutatta, hogyan.

A kép illusztráció, ezen az úton nem szabadott volna ennyivel menni

A legutóbbi ellenőrzésen egy autós a mérés szerint 14 méteres követési távolságot tartott 153 km/órás sebességnél, ami egészen egyszerűen nem elég. Nem nehéz kiszámolni, hogy

A hátul haladó autóst 320 euróra, azaz 108 ezer forintra büntették, továbbá két pontot kapott, és két hónapra eltiltották a vezetéstől. A kétórás ellenőrzés alatt 14 sofőrrel szemben intézkedtek. A rendőrség hozzátette, hogy ebben az esetben két másodperces, de legalább 76 méteres követési távolság lett volna megfelelő.

Egyszerűen megjegyezhető szabály, hogy a km/órában mért sebességed számának a fele legyen a követési távolság méterben, például 120 km/óránál 60 méter. A két másodpercet pedig könnyen ellenőrizheted az út mellett lévő oszlopok, táblák segítségével.

Az új autótípusok figyelik a követési távolságot, és figyelmeztetnek, ha nem elég nagy, vészhelyzetben akár fékeznek is

A büntetést is ez alapján számolják: ha 130 km/óra felett a sebességed felét jelentő ideális követési távolság felét tartod meg (például 130 km/óránál 65 méter helyett kevesebb, mint 32 métert), akkor 100 euróra büntetnek, ha csak a harmadát, akkor 240 euróra, és egy hónapra el is tiltanak, ha pedig csak az egytizedét – ami a fenti esetben kevesebb, mint 8 méter lett volna –, akkor 400 euró és 3 hónap eltiltás a büntetés.

Ez is érdekelhet:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.