Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Sok más autógyártóhoz hasonlóan a Citroën is arra a sorsra jutott a második világháborúban, hogy hadi járművekre kellett átállítania a termelést. De a franciák túljártak a németek eszén egy ügyes trükkel.

Idén százéves a Citroën, amit egész évben ünnepel a francia gyártó, az évszázados történelméből pedig időnként olyan érdekes sztorik kerülnek elő, mint ez a következő is. 1940-ben, amikor a németek megszállták Franciaországot, sorra vették a nagy gyárakat, a számukra haszontalanokat bezáratták, a többit pedig arra kötelezték, hogy hadi felszerelést gyártsanak nekik.

Így járt a Citroën is, ahol teherautókat kellett készíteniük a németeknek. A márka akkori elnöke, Pierre-Jules Boulanger azonban zseniális tervvel állt elő. Kiadta a feladatot a munkásoknak, hogy az általuk gyártott teherautókban

Boulanger egyébként meghatározó alakja volt a Citroënnek, az ő fejéből pattant ki az egyszerű népautó ötlete, amit 2CV néven végül 1948-tól gyártottak, ezt azonban nem sokkal élte túl, 1950-ben egy autóbalesetben vesztette életét.

(via)

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.