Klasszikus Ferrarikat lehet gyűjteni egyenként is, de akinek még nincs valamirevaló gyűjteménye a maranellói sportkocsikból, és van miből költeni rá, most egyben is megvehet egy figyelemreméltó kollekciót.

Sokan vagyunk vele úgy, hogy álmaink garázsában állna jó néhány klasszikus Ferrari, és aki nem szeretné egyesével felkutatni az ígéretes darabokat, most akár egyben is lecsaphat egy szemrevaló kollekcióra. A 250 GT-től az 599 GTO-ig számos legendás modellt ölel fel ez a gyűjtemény, amely hamarosan az RM Sotheby’s aukciójára kerül.

A kollekció ékköve egyértelműen az 1961-es 250 GT SWB Berlinetta, amiért 8,5-10 millió dollárt várnak, ez eleve kiteszi az összes autó értékének a felét.

Ez az egyik utolsó olyan Ferrari, amivel szinte ebben az állapotában rajthoz lehetett állni a 24 órás Le Mans-i futamon. Az összesen gyártott 165-ből ez a 110-edik példány.

De nem sokkal kevésbé értékes a Scaglietti karosszériás 275 GTB/4 Berlinetta sem 1967-ből, vörös színben, fekete bőrbelsővel, amit mintegy hárommillió dollárért adnának tovább.

A hatvanas éveket még egy Dino 206 GT képviseli, jóval háromnegyed millió alatt, pedig összesen 152 darab készült ebből a típusból.

Ha inkább a nyolcvanas évekbeli Ferrarikat kedveled, akkor biztosan feltűnt, hogy az 512 BBi két példányban is megvan a gyűjteményben. Az egyikért 325, a másikért 450 ezer dollárt várnak, és nem mondhatnád, hogy sokat futottak, mert a többet használtban sincs több 21 ezer kilométernél, a másiknak ezret sem mutat az órája.

Egyben kerül árverésre, de egyenként is megvehető a gyűjtemény, és ha a legolcsóbbat keresed, akkor a 328 GTS lesz az 1989-ből.

Ezért a középmotoros V8-asért 90-120 ezer dollárt kérnek, és nem kerül sokkal többe az elődje, a 308 GTB sem 1976-ból, aminek 175-225 ezer dollár között alakul majd az ára.

Mondanunk sem kell, hogy egy igazi legenda, az F40 is benne van a csapatban, és bár az amerikai piacra konfigurált 1991-es változatról van szó, ezt alighanem te sem bánnád, ha megtudod, hogy ebben a darabban még ötezer kilométer sincsen. Ehhez képest nem hangzik soknak a 1,5 millió dolláros ár, amit érte kérnek majd.

Ha lemaradtál az elmúlt évtizedről, akkor is bepótolhatod a legérdekesebb Ferrarikat, hiszen egy 575 Superamerica mellett több limitált szériás kiadás, a 360 Challenge Stradale, a 16M Scuderia Spider és a 430 Scuderia is ott áll.

A gyűjtemény legújabbja az 599 GTO, de ahhoz is már csak ehhez hasonló aukción juthatsz hozzá.

A végére már csak egy kérdés maradt: ha egyszerre szeretnéd hazavinni mind a tizenhármat, milyen vastag bankszámlával készülj? A becslések szerint 20 millió dollár elég lesz.

És ezt olvastad már?
Fantasztikus pályagépet építettek egy klasszikus Fiat Pandából